به گزارش
ميزنفت ،بر اساس موافقتنامهای که بین شرکت ملی نفت ایران و روسنفت (شرکت نفت و گاز روس که گفته میشود 69.5 درصد آن متعلق به دولت روسیه است) امضا شد، دو طرف برای انجام پروژههای مشترک و همچنین انجام پروژههای ایران توسط طرف روسی، به تفاهم رسیدند.
آنگونه که علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته است، شرکت روسنفت قرار است مطالعات خود را برای حضور در میادین نفتی ایران آغاز کند و پروپزال فنی خود را به شرکت ملی نفت بدهد، بعد از آن میتوان تصمیمگیری کرد. روز گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از ایگور سچین، مدیرعامل روسنفت که گفته میشود از نزدیکترین متحدان ولادیمیر پوتین است تیتر زد که قرارداد 30 میلیارد دلاری بین شرکت ملی نفت ایران و روسنفت روسیه به امضا رسیده است ولی کاردر توضیح داد که شرکت روسنفت برای سرمایهگذاری در ایران ابراز علاقه کرده است اما موقع مذاکرات و حتی امضای موافقتنامه بین طرفین هیچ عدد و رقمی عنوان نشده است.
وی ادامه داد: شرکت روس نفت برای توسعه میدان گازی جنوب فارس و آزادگان ابراز تمایل کرده است البته میادینی که آنها اعلام کردند جزو اولویتهای شرکت ملی نفت نبود و ما بیشتر بهدنبال صادرات گاز و الانجی هستیم.
شرکت روسنفت که در نزدیکی کاخ کرملین، در شهر مسکو مستقر است به اذعان کارشناسان یک شرکت نفتی بزرگ است و فعالیت عمده آن در اکتشاف، استخراج و پالایش نفت خام و گاز طبیعی، همچنین تولید محصولات پتروشیمی است. مدیرعامل شرکت ملی نفت کشورمان هم این موضوع را تأیید کرد و گفت: روسنفت شرکتی است که در سطح بینالمللی فعالیت میکند و طبق شنیدههای ما روزانه 5 میلیون بشکه نفت خام تولید میکند.
شرکت روسنفت، 24 سال پیش بهعنوان یک واحد سازمانی، توسط دولت وقت روسیه تأسیس شد و با تزریق داراییهای شرکت «روسنفته گاز»، فعالیت عملیاتی خود را آغاز کرد. این شرکت پس از خرید داراییهای بزرگترین شرکت نفتی روسیه، یوکاس، در مزایده دولتی، به یک شرکت نفتی بزرگ تبدیل شد. از ماه مارس سال 2013 در پی خریداری سومین شرکت بزرگ نفتی روسیه؛ تیانکی-بیپی، توسط روس نفت، این کمپانی بهعنوان بزرگترین شرکت نفتی روسی، شناخته میشود. بر این اساس خبرگزاری رویترز به نقل از ایگور سچین، مدیرعامل شرکت روس نفت آورد که طبق این قرارداد دو شرکت ایرانی و روس روی تعدادی از پروژههای راهبردی همکاری خواهند کرد.
رویترز افزود: همکاری آینده شرکت «روسنفت» روسیه، موقعیت این شرکت را در خاورمیانه تقویت خواهد کرد. این شرکت قبلاً تعدادی قرارداد نفتی با کشورهای منطقه منعقد کرده که شامل مشارکت برای ساخت خط لوله کردستان عراق میشود که بیشتر سهام آن به شرکت «روس نفت» تعلق دارد.
سچین گفت: امضای موافقت اصولی این قرارداد، مقدمهای برای متن اصلی قرارداد است که طی یک سال آینده تکمیل خواهد شد. این پروژه با هدف تولید یک میلیون و یکصد هزار بشکه نفت در روز معادل 55 میلیون تن نفت در سال تعریف شده است. بر اساس برآوردهای اولیه، مقدار کل سرمایه گذاریها در این پروژهها در مجموع 30 میلیارد دلار خواهد بود. ما در مورد میدانهای نفت و گاز مطالعه میکنیم و برای توسعه آنها با شریک ایرانی خود (شرکت ملی نفت ایران) همکاری خواهیم کرد.
وی افزود: روسیه از ایران دعوت کرده است برای توسعه میدانهای نفتی ساحلی روسیه با روسنفت همکاری کند.روسیه و ایران قبلاً یک قرارداد همکاری بیست میلیارد دلاری امضا کرده بودند که بر مبنای تجارت پایاپای نفت در مقابل کالا بود. قرارداد نفتی بین شرکت ملی نفت ایران و «روس نفت» نیز بر مبنای مبادله پایاپای نفت و مشتقات نفتی است.
سچین گفته است همکاریها با ایران شامل انجام عملیات سواپ، عرضه نفت و فرآوردههای نفتی، آموزش کارکنان و نوسازی پالایشگاههای نفتی خواهد بود. از سوی دیگر فایننشال تایمز هم عنوان کرده است ایران و روسیه موافقتنامههایی برای همکاری در قراردادهای «استراتژیک» انرژی به ارزش 30 میلیارد دلار به امضا رساندند که شرکتهایی نظیر روسنفت و گازپروم در آنها حضور خواهند داشت.
امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بینالملل وزیر نفت ایران هم گفت: در جریان سفر رئیس جمهوری روسیه به تهران، 6 قرارداد موقت با شرکتهای نفتی روسی به امضا رسیده است.
زمانی نیا افزود: دو کشور ایران و روسیه توافق کردند که در بخش انرژی همکاریهای استراتژیکی داشته باشند که شامل حوزههای مختلف از توسعه میادین نفتی و گازی ایران تا همکاری در زمینه تحقیقات خواهد بود. اخبار مرداد ماه هم نشان میدهد که شرکت روس نفت روسیه برای تصاحب بیشتر سهم بازار خود در آسیا، 49 درصد از سهام دومین پالایشگاه بزرگ هند را در حدود 13 میلیارد دلار خریداری کرده است. نهایی شدن این قرارداد بیش از 10 ماه به طول انجامید. این خرید روس نفت باعث میشود تا بزرگترین تولیدکننده نفت روسیه به مرکز تقاضای جهانی در آسیا دسترسی بیشتری داشته باشد؛ ضمن اینکه فروش این پالایشگاه از طرف گروه «اسار» کمک میکند بدهی این پالایشگاه تا حدود 11 میلیارد دلار کاهش یابد و تمرکز گروه «اسار» را روی کسب و کار فولاد هدایت میکند.
منبع : روزنامه ایران