به گزارش
ميزنفت ، سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی و پتروشیمی موسوم به سامانه ثامن از دی ماه سال گذشته به منظور کنترل ثبت معاملات نفتی و پتروشیمی و کاهش قاچاق توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز راه اندازی شد که مورد استقبال بخش های مختلف از جمله گمرک و اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفتی قرار گرفت.
سامانه ثامن به معنای ثبت الکترونیکی معاملات نفتی و پتروشیمی است و براساس قوانین مصوب مجلس و آیین نامهای که درهیات دولت تدوین شده، مقرر شد تا بر نحوه انجام معاملات کالاها به خصوص کالاهایی که فرآوردههای نفتی و پتروشیمی محسوب میشوند، نظارت صورت گیرد تا از قاچاق این کالاها و محصولات جلوگیری شود.
بر این اساس همه تولیدکنندگان محصولات نفتی و پتروشیمی موظف هستند که معاملههایشان را در این سامانه ثبت کنند و به محض اینکه خریدار کالا، فاکتور را تایید کند، اطلاعات معاملات برای پایگاه اطلاعاتی سازمان مالیات ارسال میشود و همچنین اداره کل گمرک نیز به دلیل دسترسی به این سامانه در جریان این معاملات قرار می گیرد.
موضوع مهمی که موجب شده است تا این سامانه دست و پا شکسته ادامه حیات دهد این است که برخی از مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاهی بنا به دلایلی تاکنون حاضر به ثبت معاملات خود از طریق این سامانه نشدهاند که مشکلات عدیده ای را برای خریداران و حتی گمرک و اداره مالیاتی کشور ایجاد کرده است.
یکی از خریداران محصولات پتروشیمی در همین رابطه به خبرنگار فارس می گوید این سامانه از زمانی که راه اندازی شد زمینه کاهش بروکراسیهای اداری را فراهم کرد زیرا به صورت آنلاین این سامانه در دسترس گمرک و اداره مالیات و شرکتهای تولید کننده است.
وی با اشاره به ایجاد شفافیتی که راهاندازی این سامانه ایجاد میکند، گفت: متاسفانه برخی از مجتمع های پتروشیمی بندرامام، پالایشگاه اصفهان و یا پتروشیمی کرمانشاه کمتر به این سامانه بها میدهند، هنوز معاملات خود را به صورت دستی به خریدار ارائه کرده و در سامانه ثبت نمی کنند.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه گمرک اخیرا در ضرب الاجلی اعلام کرده است فقط یک ماه فرصت دارید تا به این وضع خاتمه داده و همه معاملات در این سامانه ثبت شود،تصریح کرد: در التیماتوم گمرک آمده است اگر بعد از یک ماه معاملات به صورت دستی ارائه شود، ترتیب اثر داده نخواهد شد که به دلیل عملکرد ضعیف این چند مجتمع پتروشیمی و پالایشگاهی ضررهای هنگفتی را متحمل شدهایم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس ظاهرا از مجموع 63 پالایشگاه و پتروشیمی کشور تنها بخش کوچکی از این مجموعه اقدام به ثبت معاملات خود در این سامانه می کنند و شرکت ملی نفت ایران که متولی بخش نفت و میعانات گازی کشور است همکاری لازم را با متولیان اصلی این سامانه نکرده و توجهی به شفافیت معاملات در این سامانه نمی کند.
از طرفی نیز به دلیل آنکه مجتمع های پتروشیمی خصوصی هستند،توجهی به درخواستهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی که یک نهاد دولتی است نکرده و همانند گذشته فعالیت خود را به صورت سنتی انجام می دهند.
پیگیری خبرنگار فارس از اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفتی نیز حاکی از آن است که این اتحایه از راه اندازی این سامانه ابراز رضایت دارند و از بیتوجهی مقامات دولتی نسبت به این سامانه گلهمند هستند.
این گزارش در پایان تصریح می کند باتوجه به اینکه گمرک کشور فقط یک ماه دیگر به مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاهی مهلت داده است تا معاملات خود را در این سامانه ثبت کنند، برای آنکه بخش خصوصی بیش از این زیان ده نشود ضروری است مقامات دولتی باید همکاری لازم را با متولیان این سامانه داشته باشند.
منبع : فارس