۰

موافقتنامه پاریس برای ایران 52 میلیارد دلار هزینه دارد

مدافعان و منتقدان موافقت‌نامه پاریس توافق دارند که اثبات و یا رد مبانی علمی این توافقنامه ممکن است تا صد سال آینده طول بکشد.
توافقتنامه پاریس - عصر نفت
توافقتنامه پاریس - عصر نفت
به گزارش ميزنفت ، در نشست بررسی ابعاد موافقت‌نامه پاریس در پایگاه خبری  عیار آنلاین مدافعان و منتقد‌ان این موافقت نامه به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.

در ابتدای این نشست محمد ضریع زارع رییس امور بین الملل محیط زیست و انرژی وزارت امور خارجه ضمن تشریح سیر به وجود آمدن موافقت نامه پاریس، افزود: مذاکرات موافقت‌نامه پاریس چندین سال طول کشید تا سال 2016 که سال اوج این مذاکرات بود.

وی افزود: در این سال گزارش هیات بین‌المللی بررسی هوا منتشر شد، طبق این گزارش علت اصلی گرم شدن زمین فعالیت‌های انسانی عنوان شده بود، میزان این تاثیر هم 95 درصد از گزارش شده بود.

ضریع زارع با بیان اینکه الزامات این موافقتنامه مطابق با گزارش اولیه خود کشورها است، گفت: طبق همان گزارش اولیه‌ای که هر کشور درباره توان خود داده باید به موافقت نامه پایبند باشد ولی در کنار این موضوع نباید هیچگاه به عقب برگردد.

رییس امور بین الملل محیط زیست و انرژی وزارت امور خارجه در ادامه افزود: برای اجرایی شدن این موافقت‌نامه خود اوباما سفرهای دوره‌ای انجام داد و در کنار این موضوع ژاپن و آمریکا برای سنجش درست و عقب نماندن از رقبایشان ماهواره‌هایی را به فضا فرستادند تا میزان اشاعه گازهای گلخانه‌ای را ارزیابی کنند.

وی در ادامه به تشریح جنبه‌های مختلف موافقت نامه پاریس پرداخت و گفت: کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، انتقال دانش، شفافیت در عملکرد کشورها، نهادهای پیش گامی که باید اقدامات اولیه را انجام دهند و پایبندی کشورها به این موافقت نامه از اصلی‌ترین مسائلی بود که مطرح شد.

ضریع زارع درباره تقسیم کشورها به توسعه یافته و در حال توسعه در این موافقت‌نامه گفت: در این معاهده اقداماتی که باید کشورهای در حال توسعه انجام دهند نباید به اندازه کشورهای توسعه یافته باشد و علت این تقسیم بندی هم همین است.

*نمی توان با قطعیت درباره گرم شدن کل کره زمین اظهار نظر کرد

در ادامه این نشست قویدل کارشناس اقلیم شناسی و یکی از منتقدان موافقت‌نامه پاریس در پاسخ این سوال که آیا به کلی کاهش دی اکسید کربن و گازهای گلخانه‌ای تاثیری روی آلودگی هوا دارد یا خیر، گفت: این یک موضوع علمی است، موضوع گرمایش زمین را بعضی قبول دارند و بعضی هم قبول ندارند اما آنچه مسلم است کسی نمی‌تواند برای کل جهان بگوید که زمین در حال گرم شدن است ما این موضوع را برای کشور خودمان نمی‌توانیم بگوییم چه برسد به کل جهان، دلیل آن هم نبود ایستگاه به اندازه کافی است.

وی در ادامه با طرح این سوال که عمده کشورهای تولید کننده دی اکسید کربن چه کشورهایی هستند؟ تشریح کرد: به کشور ما می‌گویند جزو بیشترین تولید کنندگان گازهای گلخانه‌ای است، اما چرا نمی‌گویند خودشان پس از انقلاب صنعتی چگونه گاز گلخانه‌ای تولید کردند و حالا که نوبت توسعه ما رسیده است می‌گویند این کار را نکنید.

این کارشناس اقلیم شناسی درباره تاثیر گرمایش زمین روی آلودگی هوا، گفت: این عین جک است که گرمایش باعث آلودگی می‌شود، گرمایش در سطح ماکرو رخ می‌دهد اما آلودگی هوا در مقیاس محلی است اینها با هم ارتباط مستقیمی ندارند.

استاد اقلیم شناسی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه افزود: وقتی از تغییر اقلیم صحبت می‌کنند یعنی برای مثال تهران که نیمه خشک است بعد از مدتی مثل تبریز نیمه مرطوب بشود وقتی افرادی که تخصص و مطالعه ندارند تصمیم می‌گیرند این چنین می‌شود.

*اجرای موافقتنامه پاریس ۵۲ میلیارد دلار هزینه دارد

در ادامه این نشست یکی دیگر از منتقدان موافقت‌نامه پاریس به بیان دیدگاه خود پرداخت. عسگر سرمست پژوهشگر شبکه کانون‌های تفکر ایران، گفت: چرا تا به حال سند تعهدات ایران به این موافقت‌نامه پاریس با اسم indc در مجلس شورای اسلامی یا هر سازمان نظارتی دیگر بررسی نشده است؟

وی ضمن انتقاد از سند تعهدات ایران به موافقت نامه پاریس گفت: ایران براساس این سند خود را موظف کرده است براساس روش ادامه وضع موجود میزان گازهای گلخانه‌ای خود را تا 4 درصد و در صورت رفع تحریم‌ها تا 12 درصد کاهش دهد، دولت هم می‌گوید تحریم‌ها لغو شده پس باید 12 درصد را اجرایی کند.

سرمست افزود: مشکل این‌جا است که چرا ما این موافقت نامه را با قید روش حفظ شرایط موجود پذیرفته‌ایم؟ مگر غیر از این است که در ده سال گذشته توسعه اقتصادی و به تبع آن استفاده از سوخت‌های فسیلی رشدی نداشته؟ ما با این موافقت‌نامه پس از این باید کمتر از این هم برداشت کنیم.

 این پژوهشگر حوزه انرژی با بیان اینکه این موافقت‌نامه به صورت عملی یعنی قرار دادن سقف برای توسعه ایران، گفت: برای اجرای تعهدهای موافقت‌نامه پاریس ایران 52.5 میلیارد دلار پول احتیاج است سوال این‌جاست که باید از کجا تامین شود؟ از محل یارانه‌های انرژی که امکانش نیست به دلیل اینکه در حال حاضر قیمت برق واقعی نیست و وزارت نیرو دارد ضرر می‌دهد، صندوق ملی محیط زیست هم که در کل 5 میلیارد  تومان موجودی دارد، کمک‌های بین المللی هم  100 میلیارد دلار بیشتر نیست و 40 میلیارد دلارش را پاکستان پیشاپیش طلب کرده است.

وی افزود: نکته که باید در نظر داشت این است که در این موافقت‌نامه صرفا گفته شده 100 میلیارد دلار باید از طرف کشورهای توسعه یافته به در حال توسعه داده اختصاص داده شود ولی این که کدام کشور و یا چه میزانی بیان نشده است.

*طبق برنامه ششم باید مصرف انرژی ۵۰ درصد کاهش پیدا کند

ضریع زارع در پاسخ به منتقدها این موافقت نامه گفت: اینکه دی اکسید کربن باعث گرم شدن زمین می‌شود و یا نه همیشه محل بحث بوده است، اما در هر صورت یک هیات بین‌الدولی که از ایران هم کارشناسانی در آن بوده تشخیص داده‌اند که این اتفاق می‌افتد.

این موافق موافقت‌نامه پاریس اظهار کرد: قبل از این‌که موافقت‌نامه پاریس تصویب بشود سازمان‌های بین‌المللی مانند ایزو، ایکو، آیگو و یا who استاندارد جهانی تبیین کردند که برای تولید یک کالا چه میزان دی اکسید کربن تولید می‌شود این استانداردها به زودی اجباری می‌شود که عدم رعایت آنها می‌تواند یک مانع جدی برای کشور ما باشد.

وی افزود: شاید ما بتوانیم در یک دوره 10 الی 15 ساله خودمان را با شرایط کاهش دی اکسید کربن وقف دهیم ولی اگر بخواهیم چنین کاری را نکنیم و به یک باره مجبور به اجرایش شویم بسیار سنگین خواهد بود، حتی ما موظف هستیم طبق برنامه ششم توسعه تا پایان این برنامه 50 درصد از مصرف انرژی کشور را کاهش دهیم که صرف نظر از موافقت‌نامه پاریس این یک سند بالا دستی در داخل کشور خودمان است.

*اصلی‌ترین دلیل گرمایش زمین بخار آب است

سرمست منتقد موافقت‌نامه پاریس در واکنش به اظهارات ضریع زارع گفت: بنده هم موافق کاهش مصرف انرژی در کشور هستم اما چرا برای اجرایی سازی چنین اقدامی باید زیر بار تحریم و هزینه‌های بالا برویم؟

قویدل کارشناس اقلیم شناسی و مخالف موافقت‌نامه پاریس با بیان اینکه اصلی‌ترین علت گرمایش زمین بخار آب است ،گفت: سوال این جا است که آیا ما انفجار هسته‌ای می‌کنیم یا ابر قدرت‌ها؟ چرا این کشورهای توسعه یافته ابتدا به ما تکنولوژی سبز نمی‌دهند بعد کاهش دی اکسید کربن را طلب کنند؟ ما در هسته‌ای تجربه بد عهدی غربی‌‎ها را داشته‌ایم چرا بار دیگر آنها را با وعده‌هایشان امتحان کنیم؟

*اگر غرب به تعهدات خودش عمل نکند چه کسی پاسخگوست؟

ضریع زارع موافق موافقت‌نامه پاریس در برابر این اظهارات گفت: ما چه به این موافقت‌نامه بپیوندیم چه نپیوندیم باید روزی آن را اجرایی کنیم ولی اگر عضو این موافقت‌نامه بشویم از مزایایش می‌توانیم بهره ببریم.

وی افزود: ما با کشورهایی تجارت می‌کنیم و باید ببینیم آیا آنها به این موافقت‌نامه پایبند شده‌اند یا نه. این نکته مهمی است.

قویدل از مخالفان موافقت‌نامه پاریس با یادآوری این موضوع که هنوز اموال ما از کشورهای غربی برنگشته است، گفت: چرا ما کاری می‌خواهیم کاری انجام دهیم که هیچکس جزییات آن را نمی‌داند، شما از وام‌ها و مزایای موافقت‌نامه پاریس صحبت می‌کنید ولی آنها پول خودمان را پس نمی‌دهند بخواهند وام بدهند؟

وی افزود: سوال من این است اگر آمریکا به مفاد خودش عمل نکند کسی می‌تواند به آنها بگوید بالای چشمتان ابرو است؟

 در پایان این نشست مدافعان و منتقدان موافقت‌نامه پاریس تمامی بر این نکته که شاید تا صد سال آینده اثبات و یا رد مبانی علمی این توافقنامه طول بکشد توافق کردند.

 


منبع : فارس
شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۶
کد مطلب: 17592
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *