به گزارش
ميزنفت٬ پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، گفتوگویی با نورالدین شهنازی زاده، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) انجام داده است که به توضیح کامل پروژه های غرب کارون و برنامه های افزایش تولید ایران در این بخش از میدانهای مشترک نفتی می پردازد.
بخش های مهم این گفتوگو در ادامه می آید:
*با توجه به اینکه عموم مخازن میدانهای نفتی منطقه غرب کارون با برخی مخازن میدانهای نفتی عراق مشترک هستند، توسعه و تأمین منابع مالی مورد نیاز برای آن در اولویت برنامههای شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است و تمرکز فعالیتهای شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) بر توسعه میدانهای این منطقه به روشنی مشهود است.
*طرحهای توسعه میدانهای نفتی یادآوران، آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی و یاران جنوبی، همچنین طرحهای تلمبهخانه و نیروگاه مرکزی غرب کارون در این منطقه از جمله پروژهای ملی در دست اجرای شرکت مهندسی و توسعه نفت، است. عمده منابع مالی طرحهای توسعه میدانهای نفتی غرب کارون، از طریق عقد قراردادهای بیع متقابل تأمین می شود.
*در قراردادهای بیع متقابل، سود و پاداش شرکت طرف قرارداد از سرمایهگذاری و اجرای پروژه، پس از موفقیت در آزمایش بهرهبرداری از پروژه در دوره ۲۱ از ۲۸ روزه، از محل فروش محصولات همان میدان بازپرداخت میشود که این رقم طبق قرارداد در مدت تعیینشده، با درصد سود و پاداش مشخص خواهد بود. هر سه طرح، آزادگان شمالی، یادآوران و یاران شمالی که بهطور رسمی افتتاح میشوند، بیع متقابل هستند و هزینه سرمایهگذاری آنها در چارچوب یادشده بازپرداخت میشود.
*فاز نخست طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی با سرمایهگذاری حدود ۲.۵ میلیارد دلاری شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) در چارچوب بیع متقابل اجرا شد و پس از پایان موفقیتآمیز آزمون تولید ۲۱ از ۲۸ روز، تولید نفت از آن، آغاز شد و بازپرداخت هزینه سرمایهگذاری آن به طرف چینی هم کلید خورد.
*آزادگان شمالی با حفر ۵۸ حلقه چاه و ساخت تأسیسات رو زمینی و واحدهای فرآورش، هماکنون ۷۵ هزار بشکه نفت خام در روز تولید میکند و با اهتمام و سعی و تلاش همکاران در شرکت متن، این رقم قابل افزایش به ۸۵ هزار بشکه در روز است.
*برای توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی که در امتداد جنوبی آزادگان شمالی است، طرح تولید زود هنگام تعریف شد. هم اکنون تولید از این میدان ۴۰ تا ۴۷ هزار بشکه در روز است که براساس برنامهریزیها تا پایان سال جاری به ۱۱۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. در فاز نخست توسعه آن، با حفر ۱۸۵ حلقه چاه و ایجاد واحدهای سطح الارضی و «CTEP»، تولید نهایی از این میدان به ۳۲۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
*میدان نفتی یاران شمالی، یکی دیگر از طرحهای بیع متقابل است که از سوی شرکت ایرانی توسعه نفت و گاز پرشیا، تأمین مالی شده و به تازگی تولید روزانه ۳۰ هزار بشکهای آن آغاز شده است. با اهتمام و پشتیبانی شرکت متن و تلاش پیمانکاران و مشاوران مربوط، امکان افزایش این میزان تولید تا مرز ۳۵ هزار بشکه در روز نیز وجود دارد.
*طرح مهم دیگر در منطقه غرب کارون، میدان نفتی یادآوران است که حجم نفت درجای آن حدود ۳۴ میلیارد بشکه تخمین زده شده است. فاز نخست این طرح برای ۸۵ هزار بشکه در روز طراحی شده بود، اما با برخی اقدامات توسعهای برای بهبود تولید، هماکنون روزانه ١١٥ هزار بشکه نفت از این میدان برداشت میشود که امید است در ادامه برنامههای اجرایی برای توسعه و بهبود تولید از این میدان، در آیندهای نزدیک تولید از آن تا مرز ۱۳۵ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند. در عین حال، مذاکراتی برای اجرای فاز دوم توسعه یادآوران در چارچوب الگوی قراردادهای جدید نفتی در دست انجام است.
*قرار است با اجرای فازهای بعدی توسعه این میدانها و دیگر میدانهای غرب کارون، میزان برداشت نفت از این منطقه تا افق سال ۱۴۰۰ با حفاری بیش از ۵۰۰ حلقه چاه تولیدی و توصیفی به ۱.۲ میلیون بشکه در روز برسد.
*افزایش تولید، یک موضوع مهم است، اما از آن مهمتر، حفظ و نگهداشت سطح تولید کنونی است شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در منطقه غرب کارون تلاش کرده است تا با استفاده از فناوریها و روشهای جدید ازدیاد برداشت که نیاز به سرمایهگذاریهای تازهای هم دارد، سطح تولید را در دوره تولید ثابت میدان (plateau) حفظ کند و با بکارگیری سازوکارهای نوین IOR و EOR در نیمه دوم عمر این مخازن، افزایش دهد.
*با برآوردهای انجام شده در شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، پیشبینی شده است که توسعه میدانهای نفتی منطقه غرب رود کارون، از آغاز تا تکمیل همه پروژههای آن تا افق سال ۱۴۰۰، در مجموع به حدود ۲۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد که حدود هفت میلیارد دلار آن تأمین مالی و در طرحهای توسعه اجرا شده این منطقه هزینه شده است، از این رو، بدیهی است که برای دستیابی به اهداف چشمانداز در این منطقه، به سالانه چهار میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است تا هدف تولید ۱.۲ میلیون بشکهای از منطقه غرب کارون محقق شود.
*هماکنون ضریب بازیافت از سازند سروک در میدانهای نفتی غرب کارون، حدود ۶ تا هفت درصد و در سازند فهلیان که سبکتر است، حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد است که این ضریب بازیافت با بکارگیری روشها و فناوریهای نوین و استفاده از مکانیزمهای EOR و IOR، به طور قطع تا ۲۵ درصد مقابل افزایش است که به سرمایهگذاری مربوط نیاز دارد که دستیابی به این میزان ضریب بازیافت، بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری خواهد داشت.
*البته با توجه به ذخیره درجای ۶۷ میلیارد بشکهای میدانهای غرب کارون، افزایش یک درصدی ضریب بازیافت در این میدانها، ۶۷۰ میلیون بشکه نفت قابل استحصال را در دسترس قرار میدهد که با فرض بهای ۵۵ دلار برای هر بشکه نفت، رقمی معادل ۳۳ میلیارد دلار ثروتزایی برای کشور در بر خواهد داشت که پر واضح است که سرمایهگذاری لازم برای دستیابی به این هدف، در برابر عایدات آن ناچیز است و به سرعت در ماههای ابتدایی برداشت از میدانها مستهلک میشود و پروژههای ازدیاد برداشت را توجیه میکند.