ميزنفت/ حضور یک چهره و مدیر غیرنفتی و غیر فنی در راس مدیریت بزرگترین شرکت فراساحل ایران وضعیت جالبی را بر شرکت تاسیسات دریایی تحمیل کرده است بطوری که باید دوران سخت تری را به نسبت گذشته پیش بینی کرد.
ابوالقاسم رحمانی مدیرعامل فعلی شرکت تاسیسات دریایی که تا پیش از حضور غلامرضا منوچهری٬ در صنعت نفت تجربه خاصی نداشت٬ در شرایطی مدیریت این شرکت را بر عهده گرفته که تا به امروز نتوانسته است اصطلاحات نفتی را نیز بیاموزد بنحوی که در یک برنامه تلویزیونی بجای استفاده از واژه «کالا» از واژه «مصالح» استفاده می کند!
رحمانی از نزدیکان و مدیران منوچهری در وزارت نیرو و بخش آب و فاضلاب بود که پس از حضور منوچهری در شرکت تاسیسات دریایی به نفت فراخوانده شد و دبیری جلسات هیئت مدیره را برعهده گرفت. دبیری هیئت مدیره سمتی تشریفاتی و «نوشتاری» است و ارتباط خاصی میان آن و کار اجرایی وجود ندارد لذا انتقاد خاصی به این انتصاب مطرح نشد.
اوج عقبگرد در تاسیسات دریایی٬ کوچ منوچهری به معاونت مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت و جایگزین شدن رحمانی به جای وی بود که شوک بزرگی به کارکنان این شرکت و مدیران فعال در پارس جنوبی بود.
رحمانی هنوز ۳ سال نیست که به نفت آمده است اما یک شبه راه ۳۰ ساله را طی کرد و به مدیریت تاسیسات دریایی برگزیده شد؛ او از حمایت منوچهری برخوردار بود و است و به همین دلیل است که ناظران بر این باورند رحمانی منصوب منوچهری در تاسیسات است و نه رئیس صندوق های بازنشستگی نفت.
در حالی که وزیرنفت همواره از شایسته سالاری در انتصابات می گوید این انتصاب نشان داد رحمانی بدون هیچ تجربه کاری نفتی و به پشتوانه حمایت های غیر قابل تصور به سمت مهمی منصوب شده است که بطور کامل با آن بیگانه است. یکی از نتایج این انتصاب تاخیرهای مکرر در نصب سکوهای پارس جنوبی است که عقب تر از برنامه مشخص شده نصب شده یا نصب می شوند.
رحمانی راه منوچهری را در تاسیسات دریایی ادامه می دهد بطوری که در چینش کمیسیون معاملات تخلف قانونی را ادامه داده است. بر اساس قانون و آئین نامه های این شرکت٬ مدیران کمیسیون معاملات باید ترکیبی از واحد مالی، حقوقی، مهندسی و بازرگانی باشد اما در عمل افرادی که منوچهری با خود به تاسیسات آورده است وظیفه مهم ترین بخش این شرکت را بر عهده دارند و تنها فرد قانونی در این کمیسیون٬ مسعود امانی مدیر حقوقی این شرکت است.
محمد علی طالبی معاونت مهندسی و تامین٬ علی نعمت الهی مدیر توسعه بازار٬ سعید وفاپور معاونت اقتصادی و پشتیبانی برخلاف آئین نامه در کمیسیون معاملات حضور دارند که مشخص نیست بر چه اساسی این افراد در کمیسیون حضور دارند. عضو دیگر این کمیسیون نیز بر اساس واحد درخواست کننده به این کمیسیون اضافه می شود اما 2 نفر اصلی – طالبی و نعمت الهی- نقش ویژه ای در این کمیسیون دارند. دو مدیری که فاقد سابقه فنی و بازرگانی روشنی هستند و ترکیب این کمیسیون را به یک گعده غیرفنی تبدیل کرده اند.
نکته مهمتر در شرکت تاسیسات دریایی٬ چند سمت بودن طالبی و نعمت الهی است بنحوی که طالبی همزمان سمت های معاونت مهندسی و تامین٬ ریاست کمیسیون معاملات را نیز برعهده داشته و در کمیته منابع انسانی و کمیته تعیین استراتژی پروژه حفاری فاز ۱۴ نیز حضور دارد.
طالبی از جمله مدیران بسیار نزدیک به منوچهری است که در زمان مدیریت مسعود سلطان پور از شرکت تاسیسات دریایی مرخص شد و به منوچهری در پتروپارس پیوست. با حضور محمدجواد شمس در پتروپارس طالبی باز هم کنار گذاشته شد تا روزی که منوچهری به تاسیسات رفت و طالبی را به این شرکت فراخواند.
نعمت الهی نیز همزمان مدیریت واحد توسعه بازار٬ دبیری کمیسیون معاملات و دبیری هیئت مدیره را نیز عهده دار است. وی در طول حضور خود در مدیریت توسعه بازار عملکرد قابل قبولی نداشته و نتوانسته است پروژه بزرگی را جذب کند ولی مورد حمایت منوچهری و رحمانی است.
این تنها یکی از پرده های مدیریت فعلی تاسیسات دریایی است که بدون توجه به مشکلات پیش آمده به کار خود ادامه می دهد.