۰
CNBC گزارش داد:

اصرار ناشیانه ریاض برای یک انحراف

ریاض روی تصمیم خود محکم ایستاد، در حالی که تلاش های مصمم متحدان این کشور در شورای همکاری خلیج فارس، از جمله قطر و کویت،‌که همواره با سعودی ها در زمینه سیاست های نفتی شانه به شانه حرکت کرده اند، این بود که توافقی بدون مشارکت ایران، برای تثبیت سطح تولید نفت به میزان تولید ماه ژانویه امضاء شود.
علی النعیمی - میز نفت
علی النعیمی - میز نفت
به گزارش ميزنفت، یک تحلیلگر نفتی در مصاحبه با شبکه سی ان بی سی گفت عربستان سعودی در مقصر قلمداد کردن ایران در شکست نشست دوحه «ریاکارانه» عمل کرد.

آبیشک دشپاند، از تحلیلگران نفت و گاز شرکت ناتیکسیز در مصاحبه با تلویزیون سی ان بی سی گفت: عربستان سعودی در مقصر قلمداد کردن ایران «ریاکارانه» عمل کرد، زیرا همه انتظارشان این بود که ایران سطح تولید خود را ثابت نگه ندارد و به کمپین حفظ سطح تولید نفت نپیوندد، بنابراین بدون تردید سعودی ها از این موضوع کاملاً آگاهی داشتند.

در این گزارش آمده است: پس از شکست مذاکرات میان تولیدکنندگان بزرگ نفت در روز یکشنبه، تحلیلگران می گویند روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و ایران ممکن است برای همیشه دچار آسیب شده باشد. مذاکرات میان تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک در قطر در روز یکشنبه شکست خورد و به توافقی برای توقف سطح تولید و تقویت بهای نفت ختم نشد. دلیل این مسئله تنش میان عربستان سعودی و ایران بر سر میزان تولید نفت بود. عربستان سعودی که در حال حاضر ریاست دوره ای اوپک را برعهده دارد اعلام کرد کشورش سطح تولید را ثابت نگه نمی دارد مگر آن که ایران هم اقدامی مشابه انجام دهد.

اما ایران که در این مذاکرات حضور نداشت، به کرات گفته است سطح تولید خود را افزایش می دهد تا به سهم پیشین خود از بازار، یعنی به زمان ‌قبل از تحریم های اقتصادی، ‌برسد. در سطح جهانی، بهای نفت نیز از اواسط سال 2014 به خاطر عرضه بیش از حد و کاهش تقاضا، سقوط کرده است.

عربستان سعودی تا حدی مسئول سقوط بهای نفت است، زیرا این کشور پیشگام تصمیم اوپک در اواخر سال 2014 برای کاهش ندادن سطح تولید نفت بود؛ عربستان سعودی این تصمیم را به عنوان بخشی از راهبرد اعمال فشار بر تولیدکنندگان رقیب در آمریکا اتخاذ کرد. عربستان سعودی ایران را مقصر شکست مذاکرات روز یکشنبه می داند. اما روسیه از ایران دفاع کرده است. هلیما کرافت، یکی از مقامات بانک آر بی سی کاپیتال مارکت می گوید اصرار عربستان سعودی بر مشارکت ایران در فرایند تثبیت سطح تولید، مانع اصلی رسیدن به توافق است.

کرافت در گزارشی روز دوشنبه گفت: عربستان سعودی روی تصمیم خود محکم ایستاد، در حالی که تلاش های مصمم متحدان این کشور در شورای همکاری خلیج فارس، از جمله قطر و کویت،‌که همواره با سعودی ها در زمینه سیاست های نفتی شانه به شانه حرکت کرده اند، این بود که توافقی بدون مشارکت ایران، برای تثبیت سطح تولید نفت به میزان تولید ماه ژانویه امضاء شود.

شکست مذاکرات دوحه تا حدی دور از انتظار نبود و بسیاری از تحلیلگران بازار نفت پیش بینی می کردند که رقابت سیاسی میان این دو قدرت خاورمیانه هر گونه احتمال توافق را از بین می برد. هیچ نوع دوستی بین این دو کشور وجود ندارد؛ آنها هم به لحاظ ایدئولوژیکی،‌ هم به لحاظ مذهبی و هم به لحاظ ژئوپولیتیکی از یکدیگر جدا هستند.

عربستان سعودی در قلب اسلام سنی و تحت حاکمیت نوعی پادشاهی فوق محافظه کارانه قرار دارد، در حالی که ایران یک جمهوری اسلامی و میزبان اسلام شیعه است؛ بنابراین، دو شاخه مذهبی هستند که برای تسلط ایدئولوژیک بر منطقه تلاش می کنند. ایران بر خلاف عربستان سعودی، تاریخی سرشار از روابط با غرب دارد و تحریم های بین المللی مرتبط با بحث هسته ای این کشور در ماه ژانویه لغو شد. ایران و عربستان در کشورهای همسایه، نظیر یمن به صورت نیابتی می جنگند و هنوز درگیر اعدام نمر النمر و قطع روابط دیپلماتیک شان درماه ژانویه هستند.

جان ریگبی، تحلیلگر نفتی مؤسسه یو بی اس روز دوشنبه در یادداشتی نوشت: این مسئله بیانگر آن است که در صورت کاهش تقاضا، هر گونه تلاش برای ایجاد تعادل در بازار دشوار خواهد بود و در عین حال، دست عربستان سعودی باز خواهد ماند که تولید خود را از سطح کنونی بیشتر کرده و تأثیر بهای پایین نفت را به سال 2017 نیز بکشاند.

در پایان گزارش سی ان بی سی آمده است: برخی از اعضای اوپک مانند نیجریه می گویند نشست بعدی کشورهای تولید کننده نفت ممکن است فرصتی برای رسیدن به مصالحه باشد، اما کرافت از بانک آر بی سی در این زمینه خوشبین نیست. او گفت: مگر آن که عربستان سعودی و ایران نظر خود را تغییر دهند، وگرنه شاهد نتیجه متفاوتی نخواهیم بود.

 
سه شنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۳۲
کد مطلب: 12943
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *