به گزارش
ميزنفت ، خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت:
در حالیکه شرکت های غربی در راستای تجارت با ایران در دوره پساتحریم، با شتاب کامل به سوی تهران روی آورده اند، بانک های اروپایی که هنوز خاطره جریمه های تنبیهی آمریکا را به سبب ارتباط با ایران به یاد دارند، در حاشیه نشسته و منتظر هستند تا زمانی که از نظر آنها برای انجام تجارت با ایران مناسب است فرا برسد.
یک منبع در یکی از بانک های مطرح فرانسوی که خواست نامش فاش نشود به این خبرگزاری گفت:«تحریم ها برداشته شده است ولی شرایط هنوز چندان مشخص نیست.» وی با اشاره به اینکه تفسیر آمریکایی ها و فرانسوی ها درباره شرایط کنونی فعالیت در ایران «با هم هماهنگ نیست» گفت :«ما در این عرصه ابتکار عمل را در دست نخواهیم گرفت.»
فرانسه بعد از استقبال از حسن روحانی رئیس جمهور ایران در سفر به این کشور، از آغاز دوره جدیدی خبر داد. روحانی در سفر دو هفته گذشته به پاریس، مجموعه قراردادهایی را در دوره پساتحریم امضا کرد که خبرسازترین آن، خرید 118 فروند هواپیمای ایرباس بود.
ولی زمانی که بحث عامل اصلی تسهیل فعالیت های اقتصادی یا همان معاملات مالی با ارقام بالا به میان می آید، دستکم بانک های اروپایی دچار تردید می شوند.
فرهاد علوی، وکیل امور تجاری به ویژه تحریم ها در واشنگتن گفت:«
جرایم سنگینی که در دوره تحریم ها علیه این موسسات مالی اعمال شد باعث محتاط شدن آنها شده است. بانک های اروپایی نه تنها با خطرتحریم های احتمالی روبرو هستند بلکه در معرض برخی نقاط ضعف قوانین و مقررات بانکداری بین المللی قرار گرفته اند.»
ّبرای آندسته از بانکدارانی که قبلا به سبب جرایم سنگین آمریکا، به شدت آسیب دیده اند، احتیاط به شعار اصلی آنها تبدیل شده است.
کاخ الیزه اعلام کرده است فرانسه درباره قراردادهایی به ارزش بیش از 15 میلیارد دلار با جمهوری اسلامی به توافق رسیده است. با این حال این سرمایه گذاری ها و تامین مالی آنها به بانکداری فعالانه نیاز دارد.
در گذشته برخی بانک ها در قبال تهران بسیار فعالانه عمل می کردند و همین امر باعث شد واشنگتن آنها را به سبب زیر پا گذاشتن رژیم تحریم های قدیمی، به شدت جریمه کند. قابل توجه ترین نمونه آن که هنوز در ذهن همه بانکداران وجود دارد، جریمه 8 میلیارد و 900 میلیون دلاری بود که علیه بانک بی ان پی پاریبا فرانسه در سال 2014 اعمال شد.
این موضوع همچنان
ذهن بانکداران را در بسیاری جاهای اروپا از جمله آلمان به خود معطوف کرده است. یکی از سخنگویان دویچه بانک آلمان گفت:«دویچه بانک مشاهده می کند که تحریم های آمریکا و اروپا علیه ایران کاهش یافته است.» این بانک ماه نوامبر گذشته به سبب معامله با نهادهای مورد تحریم آمریکا از جمله ایران و سوریه به پرداخت 258 میلیون دلار جریمه محکوم شد.
سخنگوی این بانک افزود:«تا اطلاع بعدی این بانک به تصمیم فعلی خود عمل خواهد کرد و وارد تجارت های مرتبط با ایران نخواهد شد.»
ایو تیبو دوسیلگی نائب رئیس موسسه مدف اینترنشنال می گوید:«ما شاهد عدم اطمینان هستیم.» این موسسه برای امثال بانک جهانی و سایر بانک های توسعه و سازمان های بین المللی، همکاری هایی در بخش خصوصی ارائه می کند.
وی هفته قبل به رادیو فرانس اینفو گفت: با اینکه آمریکا تحریم های هسته ای را علیه ایران لغو کرده است ولی سایر تحریم های آمریکا به ویژه تحریم مربوط به حمایت مالی از تروریسم هنوز به قوت خود باقی است.
ماتیا فکل وزیر مشاور در امور تجارت خارجی فرانسه روز پنجشنبه هفته قبل گفت: وی از واشنگتن درخواست کرده است درباره پارامترها و جدول زمانی لغو تحریم ها، توضیح دهد.
این اطلاعات را باید اداره کنترل دارایی های خارجی آمریکا که وابسته به وزارت خزانه داری این کشور است ارائه کند. این اداره مسئول اجرای تحریم های بین المللی است.
تیهری کوویل از مرکز تحقیقات مطالعات بین المللی و راهبردی فرانسه معتقد است واشنگتن دوست دارد این شرایط عدم اطمینان ادامه یابد. وی گفت:«این احتمالا یک سیاست آمریکایی است تا القا کند که همه باید مراقب باشند زیرا بحث تحریم ها پیچیده است. به این ترتیب افراد نخواهند دانست که چه خبر است و گمان خواهند کردکه تحریم ها هنوز به قوت خود باقی است.»
وی افزود:«به لحاظ حقوقی، بانک ها می توانند کارهایی بکنند ولی به ضمانت های مختلف نیاز دارند تا بتوانند به ایران بازگردند.» این کارشناس مسائل اقتصادی می گوید:«کاری که بانک بی ان پی پاریبا انجام داد در واقع کاری غیرقانونی نبود ولی واشنگتن ابزارهایی دارد که می تواند به بانک ها فشار آورد.»
حتی با اینکه برخی، این آمادگی را دارند که خود را در مسیر بازگشت به بازار ایران قرار دهند ولی بانک ها درباره مقاصد خود مسیر سکوت را در پیش گرفته اند. کوویل گفت:«من درک نمی کنم که چگونه شرکت های بزرگ می توانند بدون حمایت مالی، قرارداد امضا کنند.»
پاسکال دولیما اقتصاددان ارشد گروه اکونومیک سل (Economic Cell) معتقد است ایران پتانسیل بالایی دارد ولی به سبب «وضع ژئوپلتیک اش در قبال اسرائیل، هنوز هم یک کشور با ریسک بالا به شمار می رود.» دو هفته قبل دولت فرانسه از توافقی رونمایی کرد که هدف آن ارائه ضمانت های دولتی برای حمایت از سرمایه گذاری های فرانسوی در ایران بود.
ماتیا فکل گفت: فرانسه تیم های ویژه ای از متخصصان تحریم را ایجاد کرده است که در وزارت خزانه داری و امور خارجه فعالیت می کنند و هدف آنها ارائه پاسخ به پرسش های شرکت ها درباره مشروعیت فعالیت های اقتصادی آنها در ایران و تطابق آن با قوانین آمریکا است. با این حال این کارشناس مسائل اقتصادی از اینکه اروپایی ها اجازه می دهند آمریکا با استفاده از برخی ساختارها به بانک های اروپایی فشار آورد ابراز تاسف می کند و می گوید:«به لحاظ سیاسی، این امر برای اروپایی ها جای تاسف بسیار دارد. این امر یک سلاح مالی و ژئوپلتیک است که آمریکا در شرایط دیگر نیز از به کار بردن آن ابایی نخواهد داشت.»