به گزارش
ميزنفت به نقل از بلومبرگ، کارشناس سرمایه گذاری در بازارهای نوظهور در گفتگو با شبکه تلویزیونی اقتصادی بلومبرگ تصریح کرد: ایران موقعیتی خوب و مناسب برای مقاومت در برابر قیمت پایین نفت دارد، زیرا مردم این کشور سالیان متمادی، تحریمهای سخت را تحمل کردهاند.
عباس عامل رِنانی گفت: جمعیت ایران طی دستکم 35 سالِ گذشته، تحت انواع تحریمها زندگی کرده و تحریمهای ایران در ده سال گذشته، به مراتب شدیدتر شده است.از اینرو، اگر دولت ایران تصمیم بگیرد سیاستهای مالی سختگیرانهتری را به علت پایین بودن قیمت نفت، اتخاذ کند، آنقدر فشار اجتماعی که در سایر کشورها هنگام اتخاذ چنین تصمیماتِ انقباضی بر دولت ها وارد میشود، بر دولت ایران وارد نخواهد شد.
رنانی افزود: علت عدم تأثیر لغو تحریمهای ایران بر کاهش قابل توجه و پایدارِ قیمت نفت این بوده است که اولاً (سرمایهگذاران در) بازارهای جهانی، برای مدتهای مدید اصولاً باور نمیکردند توافق هستهای، که در نهایت منجر به لغو تحریمهای ایران خواهد شد، امضا شود. با وجودی که دولت روحانی اعلام کرد تلاش خواهد کرد توافق هستهای را پیش ببرد، بازارها تصور میکردند که این خبر، بیش از آن خوب است که واقعی باشد.
حتی وقتی برنامه جامع مشترک اقدام (برجام) در ژوئیه 2015 به امضا رسید، بازارها احساس کردند اجرای این توافق مدتهای مدید طول خواهد کشید. از اینرو، در ژانویه 2016 میلادی، بازارها از اعلام روز آغاز اجرای برجام، شوکه شدند. این مسئله باعث شد که قیمت نفتِ خام موقتاً در بازارهای جهانی سقوط کند.
دومین مسئلهای که بازارها هماکنون چندان به آن اهمیت نمیدهند یا دستکم توجه کافی به آن ندارند، این است که ایران تا چه حد قادر خواهد بود میزان تولید و صادرات نفت خود را افزایش دهد. کارشناسان بر این عقیده اند ایران طی 6 الی 12 ماهِ آینده قادر خواهد بود عرضهی نفت خود را بین
300 هزار الی 500 هزار بشکه در روز افزایش دهد.
این در حالی است که دولت ایران خودش اعلام کرده است در نظر دارد عرضه نفت خام ایران را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. رنانی افزود: به عقیده من، اگر دولت ایران واقعاً بتواند تولیدات روزانهی نفت خام خود را یک میلیون بشکه افزایش دهد، آنگاه فشارهای منفی بر قیمت نفت وارد خواهد شد.
مجری پرسید: آیا به نظر شما بازارها بار دیگر توانایی ایران برای افزایش تولیدات نفت خام این کشور را دستکم گرفتهاند؟
رنانی گفت : دلایل مختلف فنی وجود دارد که چرا بازارها انتظار افزایش روزانهی 300 هزار الی 500 هزار بشکهایِ نفت خام ایران را دارند. یکی از آن علتها این است که بخش نفت و گاز ایران از سرمایه گذاریهای خارجی به شدت محروم بوده است، از این رو، ظرفیت تولیدات ایران محدود خواهد بود. با این حال به نظر من، دولت ایران این توانایی و تمایل را نشان داده است که در رابطه با افزایش تولید نفت، بازارها را غافلگیر کند، که اگر چنین شود، قیمت نفت خام نیز به صورت غیرمنتظرهای کاهش خواهد یافت.
این کارشناس، کفِ قیمت نفت خام را در بازارهای جهانی تا پایان سال 2016 میلادی، حدود 20 دلار در هر بشکه تخمین زده است.
این شبکه در خاتمه جدولی از تولیدات کنونی نفت توسط اعضای اوپک را نشان داد که حاکی از آن بود عربستان سعودی با 31 درصد تولید، بزرگترین تولیدکننده اوپک است.
پس از آن، عراق قرار دارد که 14 درصد از نفت اوپک را تولید میکند. هرچند ایران در این جدول با 8 درصد تولید، در رتبه پنجم اوپک قرار دارد، فاصلهی آن با امارات عربی متحده و کویت، که هر یک 9 درصد از نفت اوپک را تولید می کنند، فقط یک درصد است. بقیه اعضای اوپک روی هم رفته، 29 درصد از کلِ نفت اوپک را تولید میکنند.