۰
آناتولی:

خبری از درگیری نظامی نیست

خبرگزاری آناتولی در گزارشی به قلم قاسم ایلاری و اسرا کایماک از واشنگتن با عنوان «تنش های عربستان و ایران به مناقشه نظامی نخواهد انجامید» نوشت: نباید تصور کرد که تنش اخیر میان ایران و عربستان پس از اعدام یک روحانی برجسته از سوی مقامات عربستان سعودی به درگیری نظامی بین دو کشور منجر خواهد شد.
نیروی نظامی عربستان - عصر نفت
نیروی نظامی عربستان - عصر نفت
به گزارش ميزنفت ٬ در این تحلیل آمده است:

در پی تشدید تنشها میان عربستان سعودی و ایران که متعاقبا سبب تشدید تنش های منطقه ای شد، برخی از کارشناسان بین المللی پیش بینی کردند ادامه چنین خصومت هایی می تواند به درگیری نظامی بین دو کشور منجر شود.
این در حالی که به رغم این گونه پیش بینی ها در باره احتمال وقوع درگیری نظامی بین تهران و ریاض، مقامات پنتاگون تحولات را به گونه ای دیگر تحلیل می کنند.

گزارش ها نشان می دهد مقامات آمریکایی تاکنون هیچگونه اقدام و یا تحرک نظامی غیر متعارف در منطقه خلیج فارس که بتوان آن را مقدمه ای برای درگیری نظامی احتمالی بین ایران و عربستان درنظر گرفت رصد نکرده اند.

یکی از مقامات آمریکایی که نخواست نامش فاش شود گفت " با توجه به اینکه اظهارات مقامات ایران و عربستان بیشتر لفاظی است و هیچ نشانی از ابعاد مناقشه نظامی در آن وجود ندارد لذا دلیلی ندارد انتظار نوعی مناقشه نظامی بین ایران و عربستان را داشته باشیم. "

وی خاطر نشان کرد، مقامات آمریکایی همه اقدامات احتمالی در منطقه را بررسی و ارزیابی می کنند اما همه چیز در شرایط عادی است و هیچگونه تمهیدات نظامی تاکنون مشاهده نشده است.

کارشناسان خاورمیانه در واشنگتن معتقدند جنجال های میان دو کشور اگر چه نمی تواند به درگیری مستقیم نظامی منجر شود اما به طور غیر مستقیم حاکی از رنجش ریاض از واشنگتن است.

برخی از کارشناسان بر این باورند تلاش دولت اوباما برای گفتگوهای هسته ای با ایران سبب شد رهبران عربستان که خود را رقیب ایران در منطقه می دانند موضع گذشته خود را در قبال واشنگتن تغییر دهند.

فیلیپ گوردون، پژوهشگر ارشد سیاست خارجی در واشنگتن اقدام ریاض در اعدام 47 نفر در هفته گذشته را به اتهام اقدامات تروریستی، حامل پیام های مختلفی نه تنها برای آمریکا بلکه برای کشور شیعی ایران و جوامع سنی دانست.

وی معتقد است پیام ریاض به شیعیان این بود که " دخالت در امور داخلی عربستان سعودی را نمی توانند تحمل کنند. "

آیت الله نمر، پیش از اینکه از سوی نیروهای امنیتی عربستان سعودی در ژوئیه 2012بازداشت شود بارها به رژیم سعودی اعتراض کرده بود.

گوردون خاطر نشان کرد، مقامات عربستان سعودی با اعدام 47 نفر همچنین تلاش کردند نشان دهند آنها از گروه تروریستی داعش و القاعده و دیگر گروههای افراطی سنی حمایت نمی کنند بلکه هدف ریاض تلاش برای حمایت و احقاق حقوق سنی هاست.

مهمتر آنکه، این اقدام ریاض برای متحد سنتی عربستان سعودی یعنی آمریکا نیز پیام خاصی داشت.این پژوهشگر آمریکایی با اشاره به اینکه واکنش ایرانی ها به اعدام آیت الله نمر را نبایداقدامی اتفاقی خواند تصریح کرد، پیام ریاض به امریکا این بود که واشنگتن بین تهران و ریاض باید یکی را انتخاب کند زیرا تنش های اخیر نشان داد عربستان سعودی نمی تواند با ایران در منطقه همکاری کند.

به گفته وی ، ناراحتی عربستان سعودی از آمریکا به دلیل گفتگوهای هسته ای با ایران و انفعال واشنگتن در تحولات سوریه را یکی دیگر از پیام های ریاض توصیف کرد.

به نظر نمی رسد گفتگوهای سوریه در 25 ژانویه در ژنو برگزار شود زیرا عربستان سعودی و ایران بعید است بتوانند در یک مکان پشت میز قرار بگیرند. "
گوردون با اشاره به اینکه گروه تروریستی داعش تلاش می کند این دو قدرت منطقه ای را به جای ائتلاف برای مبارزه با اقدامات تروریستی آنها تضعیف کند، لذا مناقشه عربستان سعودی و ایران موضوع مبارزه با این گروه تروریستی را پیچیده تر می کند.

فردریک وهری، پژوهشگر ارشد خاورمیانه در موسسه کارنگی گفت: تشدید شکاف بین شیعه و سنی نباید سبب شود که ما تصور کنیم عربستان سعودی و ایران برای همیشه رقیب خواهند ماند.

 
يکشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۰
کد مطلب: 11401
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *