به گزارش
ميزنفت ، صندوق بینالمللی پول در گزارشی تکاندهنده که در این هفته منتشر شد، هشدار داد: در صورتیکه قیمت نفت در حدود 50 دلار باقی بماند، ذخایر ارزی اکثر کشورهای منطقه طی 5 سال یا کمتر تمام خواهد شد. این وضعیت به صورت ویژه شامل کشورهایی نظیر عربستان، عمان و بحرین می شود.
بر اساس این گزارش، تدوام قیمت پایین نفت تنها در سال جاری 360 میلیارد دلار از ذخایر ارزی منطقه را کاهش خواهد داد.
با کاهش قیمت نفت از 100 دلار در سال گذشته به حدود 45 دلار در سال جاری، مازاد بودجههای عظیم کشورهای منطقه به سرعت در حال تبدیل شدن به کسری بودجههای عظیم است. بسیاری از این کشورها مجبور شدهاند تا به ذخایر ارزی خود دست درازی کنند.
بر اساس گزارش این نهاد بینالمللی، «کشورهای صادرکننده نفت نیازمند تطبیق سیاستهای هزینهای و درآمدی خود با کاهش قیمت نفت هستند تا از ثبات مالی خود اطمینان حاصل کنند.»
کاهش قیمت نفت زمانی اتفاق افتاده است که بسیاری از این کشورها به علت درگیر شدن در جنگهای منطقهای و آشفتگی در بازارهای مالی با افزایش هزینهها روبرو شدهاند.
بر اساس برآوردهای صندوق بینالمللی پول، عربستان به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده نفت جهان، باید نفت خود را با قیمت بشکهای 106 دلار بفروشد تا بتواند در بودجه توازن ایجاد کند.
از اینرو، این کشور باید از ذخایر ارزی خود برای جبران کسری بودجه استفاده کند. بر اساس گزارش صندوق، ذخایر مالی عربستان به سختی، تنها برای 5 سال با نفت 50 دلاری کافی است.
به این علت است که عربستان به سرعت به فکر حفظ منابع مالی خود افتاده است. این کشور در اوایل امسال با فروش 4 میلیارد دلار اوراق قرضه، ذخایر دست و پا کرده است و بانک مرکزی آن نیز در 6 ماه گذشته بیش از 70 میلیارد دلار از شرکتهای مدیریت دارایی نظیر بلک راک ارز جمعآوری کرده است.
بر اساس پیشبینیهای کپیتال ایکانومیست، کسری تراز جاری عربستان پس از سالها مواجه با مازاد بودجه عظیم، به 20 درصد تولید ناخالص داخلی در سال جاری افزایش خواهد یافت. میزان ذخایر ارزی عربستان هنوز نزدیک به 700 میلیارد دلار است اما به سرعت در حال کاهش است.
به نظر نمی رسد که عربستان مالیاتها را افزایش دهد اما مجبور است که حداقل برخی از هزینهها را کاهش دهد. بعید است که ریاض از ترس تکرار بیداری اسلامی در سال 2011، هزینه برنامههای اجتماعی و نظامی را کاهش دهد.
بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، وضعیت ایران به نسبت همسایگانش بهتر است. قیمت نفت سر به سر نفت برای ایران 72 دلار در هر بشکه برآورد شده است. در غیر اینصورت ایران با کسری بودجه مواجه میشود.
بر این اساس، ایران تا 10 سال میتواند با نفت 50 دلاری کنار بیاید.
بر اساس برآوردهای صندوق، بحرین کمتر از 5 سال، امارات 30 سال و کویت و قطر 25 سال در برابر نفت 50 دلاری میتوانند مقاومت کنند اما ذخایر ارزی عراق به معنای واقعی به علت هزینه های بالای مقابله با گروه تروریستی داعش پایان یافته است.
منبع: فارس