۰
گزارش فرانس پرس از تبعات سقط قیمت

فلاکت، همین نزدیکی ها

دولت مادورو برای اجرای سیاست های چپگرایانه خود همه دارایی های دولتی را حیف و میل می کند و برای بستن بودجه سال مالی 2016 از ذخایر ارزی و دارایی های عمومی کشور مایه گذاشته است.
فلاکت، همین نزدیکی ها - میز نفت
فلاکت، همین نزدیکی ها - میز نفت
به گزارش «ميزنفت»، فرانس پرس نوشت:

کاهش قیمت نفت که روند آن از یک سال پیش تاکنون آغاز شده است روز به روز  در حال پسرفت است به طوری که دو شاخص عمده نفتی وست تگزاس اینترمدییت و برنت اکنون بین 40 تا 45 دلار در هر بشکه خرید و فروش می شود، فشار زیادی بر کشورهای تولید کننده نفت، کشورهای با اقتصاد نوظهور و حتی کشورهای پیشرفته وارد کرده است و روند این فشار با ورود ایران به بازار نفت ادامه خواهد داشت. 

امضای توافقنامه هسته ای بین ایران و گروه پنج به علاوه یک، متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت (چین، فرانسه، روسیه ، انگلیس و آمریکا) به علاوه آلمان، در تاریخ 14 ژوییه امسال در وین، که به موجب آن تحریم های کشورهای غربی علیه ایران در ازای ارائه تضمین هایی در خصوص مسالمت آمیز بودن برنامه هسته ای این کشور لغو می شود، زمینه را برای افزایش صادرات نفت ایران فراهم کرده است. 

با افزایش صادرات نفت ایران، مشکل عرضه فراوان نفت به بازار جهانی که همین حالا هم به شدت اشباع شده است، تشدید خواهد شد و این امر، زمینه را برای کاهش بیشتر قیمت نفت فراهم خواهد کرد.

امروز اوضاع به گونه ای برای کشورهای تولید کننده و صادر کننده نفت شکل گرفته است که بودجه بندی و تنظیم بودجه برای دولت های این کشورها بسیار دشوار شده است و منابع مالی دولت ها در حال بدتر شدن است. ارزش پول ملی آنها در برابر دلار و دیگر ارزهای معتبر جهان در حال کاهش است. خلاصه آنکه اثرات منفی کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی بر اساس کشورها متغیر است. 

صندوق بین المللی پول، به عنوان یکی از معتبرترین نهادهای ارزیابی و پیش‌بینی وضع اقتصادی جهان و به عنوان سازمانی که مسئولیت تنظیم نظام پولی و مالی جهانی را برعهـده دارد، در گزارشی اعلام کرد کاهش قیمت نفت بر چشم انداز صادر کنندگان نفت تاثیر منفی خواهد گذاشت و در همین باره خاطر نشان کرد اگرچه برخی کشورها مانند عربستان سعودی هنوز ذخایر ارزی زیادی دارند و می توانند نیازهای مالی خود را با برداشت از این ذخایر تامین کنند اما کاهش قیمت نفت برای دیگر کشورهای تولید کننده نفت که بودجه آنها از درآمدهای نفتی تامین می شود واقعا ایجاد مشکل کرده است. 

ونزوئلا یکی از این کشورهاست که اکنون با کمبود پول مواجه شده است. این کشور به مشتریان مقروض خود مانند جاماییکا و جمهوری دومینیکن در ازای خرید نفت از آن تخفیف های زیادی می دهد. کاهش قیمت نفت و درآمدهای نفتی از آنجا فشار سنگینی بر ونزوئلا وارد کرده است که این کشور بیش از 60 درصد از نیازهای غذایی و دارویی خود را از خارج وارد می کند. 

کاراکاس که از نظر منابع مالی بسیار وابسته به درآمدهای نفتی است اکنون به علت کاهش قیمت نفت به شدت مقروض شده است و چوب حراج به ذخایر طلا و دیگر دارایی هایش زده است. با این حال ، اکنون که برگزاری انتخابات پارلمانی در ونزوئلا نزدیک می شود، رویداد سیاسی که قرار است ماه دسامبر امسال برگزار شود، نیکولاس مادورو رئیس جمهور چپگرای آن حاضر نیست از سیاست حمایت از فقرا دست بکشد و حقله های بورس را تنگ تر کند. 

به گفته اورلاندو اوچوآ  این سیاستی که مادورو در پیش گرفته است بیشتر به یک خودکشی شبیه است. دولت مادورو برای اجرای سیاست های چپگرایانه خود همه دارایی های دولتی را حیف و میل می کند و برای بستن بودجه سال مالی 2016 از ذخایر ارزی و دارایی های عمومی کشور مایه گذاشته است. دولت مادورو بدون آنکه به فکر اصلاح ساختار اقتصاد کشور باشد، فقط به درآمدهای نفتی چشم دوخته است. درآمدهای نفتی که دولت مادورو به دست می آورد اکنون از طریق معاملات مشکوکی صورت می گیرد. 

مکزیک یکی دیگر از کشورهای تولید کننده نفت است که از کاهش قیمت نفت متضرر شده است. کاهش قیمت نفت باعث شده است دولت این کشور از هزینه های بودجه هشت میلیارد و 200 میلیون دلار بکاهد که این رقم 0.7 درصد کل تولید ناخالص داخلی مکزیک در سال 2015 را تشکیل می دهد. 

کاهش هزینه های بودجه ای در مکزیک در سال 2016 حتی به هشت دهم درصد کل تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد رسید. کاهش درآمدهای نفتی طی یک سال گذشته باعث شد تا دولت مکزیک از راه اندازی خط سریع السیر قطار و برگزاری جام قهرمانی شنای جهان در سال 2017 صرف نظر کند. 

کانادا دیگر کشور تولید کننده نفت در جهان است که به علت کاهش درآمدهای نفتی اکنون دچار رکود اقتصادی شده است. این در حالی است که کانادا یکی از کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان است. کاهش بهای نفت باعث شده است بیش از 20 هزار نفر در استان نفت خیز آلبرتا بیکار شوند. 

بودجه دولت فدرال کانادا قرار بود در سال مالی 2015/2016 حدود یک میلیارد و 400 میلیون دلار کانادا مازاد داشته باشد اما اکنون که درآمدهای نفتی به شدت کاهش یافته است نه تنها مازاد بودجه ندارد بلکه شش میلیارد دلار کسری بودجه دارد. 

روسیه دیگر کشور نفت خیز و تولید کننده نفت است که از کاهش قیمت این ماده اولیه به شدت متاثر شده است. کاهش قیمت نفت حتی بر کاهش ارزش روبل در برابر دلار آمریکا تاثیر داشته است . البته این کاهش ارزش روبل تا حدودی کاهش قیمت نفت را برای روسیه جبران کرده است. روسیه نیز به علت کاهش درآمدهای ارزی، مجبور شده از بودجه ادارات دولتی به ویژه در بخش آموزش و بهداشت بکاهد. 

دمیتری مدودف نخست وزیر روسیه اذعان کرد کاهش قیمت نفت ، تنظیم بودجه عمومی کشور را با مشکل مواجه کرده است.

ایران دیگر کشور متضرر از کاهش قیمت نفت در بازار جهانی است. ایران تاکنون به علت تحریم های بین المللی نمی توانست نفت زیادی صادر کند .اما اکنون که توافقنامه هسته ای بین این کشور و قدرت های جهانی امضا شده است این کشور قرار است از سال 2016 صادرات نفت خود را از سرگیرد. برداشتن تحریم صادرات نفت ایران که دارای چهارمین ذخایر نفت جهان است بازارهای جهان را غرق در نفت خواهد کرد و این امر زمینه را برای کاهش بیشتر قیمت نفت فراهم خواهد کرد. 

صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است با بازگشت ایران به بازار نفت، قیمت هر بشکه نفت 10 دلار کاهش خواهد یافت.
میزان تولید نفت ایران اکنون دو میلیون و 800 هزار بشکه در روز است اما به گفته بیژن زنگنه وزیر نفت این کشور ، ایران در نهایت می تواند تا آخر سال میزان تولید خود را به چهار میلیون و 200 هزار بشکه در روز برساند.
اما نظرات دیگری نیز در این باره وجود دارد.

جولیان جوسوپ اقتصاددان شرکت خدمات مالی و اقتصادی Capital Economics در لندن دراین باره می گوید چشم انداز بازگشت ایران به بازار نفت تا حدودی اثر روانی دارد و در واقع درباره عامل بازگشت ایران به بازار نفت و تاثیر آن در کاهش قیمت نفت اغراق شده است. 

نیجریه هم از کاهش قیمت نفت به شدت متاثر شده است و اگر قیمت نفت آنگونه که صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است بازهم کاهش یابد برای این کشور فاجعه بار خواهد بود. کاهش قیمت نفت باعث شده است اجرای بسیاری از طرح های زیر ساختی و آبادانی در نیجریه به حال خود رها شود. 

در همین راستا، حقوق بسیاری از کارمندان دولتی اکنون چند ماه است که پرداخت نشده است. این مسئله از آنجا مهم است که درآمدهای نفتی حدود 90 درصد کل صادرات نیجریه و حدود 80 درصد درآمدهای ارزی این کشور را تشکیل می دهد.
جمعه ۱۳ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۱۲
کد مطلب: 8704
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *