۰

کلاف بی سر خط لوله ترکیش‌استریم

"الکسی میلر" مدیرعامل غول گازی روسیه - گازپروم - از هیاهوی ایجاد شده درخصوص مذاکرات احداث خط لوله جدید آگاه است.
کلاف بی سر خط لوله ترکیش‌استریم
به گزارش «ميزنفت» به نقل از اکونومیست، میلر در نشست انرژی در برلین، به کشورهای اتحادیه اروپا که در حال راه اندازی یک اتحادیه انرژی در سطح اروپا هستند، هشدار داد که ایجاد یک مرجع واحد برای خرید گاز برای همه اروپا در قیمت یکسان به معنای پرداخت مبالغ بالاتر برای همه آنها خواهد بود. میلر خاطر نشان کرد که یک قیمت مشترک الزاما یک قیمت پایین نیست.

در واقع تهدید جدی در مورد صحبت های میلر وجود ندارد. اصل کلی این است که مشتری بزرگتر به معنای تخفیف بیشتر است و یک خریدار جامع اروپایی برای گاز روسیه می تواند در انتظار مذاکره برای قیمت مناسب و معقول باشد. نگرانی های اروپا در مورد قطع بالقوه گاز روسیه بطور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. حق با میلر است که برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان که از شرایط موجود سود می برند، احتمالا تحت یک سیستم خریدار کلی، مبالغ بیشتری برای خرید گاز پرداخت کنند. گازپروم و دولت روسیه از این استدلال برای تحت فشار قرار دادن کشورهای اروپایی برای دور کردن آنها از یک اتحادیه انرژی متمرکز بهره برداری می کنند.

پیشنهاد خط لوله ترکیش استریم که توسط گازپروم مطرح شده، می تواند گاز طبیعی روسیه را به مرز ترکیه- یونان حمل و در ادامه مسیر به کل اروپا منتقل کند. همکاری چهار کشور اروپایی با ترکیش استریم می تواند بیانگر دور شدن از اهداف اتحادیه انرژی و تمایل بسمت مسکو باشد.

پروژه خط لوله ترکیش استریم و ترانزیت گاز روسیه به ترکیه نخستین بار دسامبر سال گذشته و کمی بعد از پس از سفر "ولادیمیر پوتین" به بلغارستان، توسط میلر اعلام شد؛ در جریان این سفر رئیس جمهور روسیه بطور ناگهانی برنامه خط لوله ساوت استریم را لغو کرد. خط لوله ساوت استریم شامل انتقال گاز مستقیما از روسیه در طول دریای بالکان به بلغارستان بود. مقامات اتحادیه اروپا در بروکسل خواستار بازنگری در این پروژه بودند: گازپروم مالک خط لوله و گازی است که در آن جریان دارد که این مسأله در تناقض با مقررات اتحادیه اروپا است. با لغو ساخت خط لوله ساوت استریم، روسیه یک معامله خوب را از دست داد و به همین دلیل، طرح خط لوله جدید را بصورت جدی پیگیری می کند.

با این وجود "ویکتور اربان" نخست وزیر مجارستان و یکی از اصلی ترین هواداران پوتین در اروپا، در حمایت از خط لوله ترکیش استریم بسرعت از خود واکنش نشان داد. همزمان با سفر پوتین به بوداپست در ماه فوریه (بهمن گذشته)، اربان اعلام کرد: هرکسی که فکر می کند اروپا می تواند امینت انرژی را بدون سوخت های فسیلی روسیه تجربه کند، به بیراهه می رود. "الکسی سیپراس" نخست وزیر یونان نیز نظر مثبتی نسبت به این طرح دارد؛ وی در سفرش به مسکو عنوان کرد که از وعده پوتین که عبور این خط لوله، یونان را به مرکز انرژی اروپا تبدیل خواهد کرد، استقبال می کند. به عقیده برخی کارشناسان، یونان و مجارستان مهمترین کشورهای حامی روسیه در اتحادیه اروپا محسوب می شوند و روسیه در تلاش است تا از این موقعیت استفاده کند.

سفر سیپراس یک شیرین کاری سیاسی برای خشم رأی دهندگان در برابر اتحادیه اروپا بود. با این حال، اتحادیه انرژی اروپا ضعیف تر از چیزی است که تصور می شد. چهره هدایت کننده اتحادیه انرژی، "دونالد تاسک" رئیس شورای اروپا است که در سمت قبلی خود بعنوان نخست وزیر لهستان، بدنبال استقلال ورشو از انرژی روسیه بود؛ وی ایده ایجاد یک خریدار کلی برای گاز طبیعی روسیه را در سخنرانی آوریل ۲۰۱۴ اعلام کرد. پیش از آن، بیانیه اولیه شورای اروپا درخصوص اتحادیه انرژی در ۱۹ مارس منتشر شده بود؛ در این سند از کشورهای اروپایی خواسته شده بود تا یک گروه منطقه ای برای تجارت جامع انرژی راه اندازی شود، اما مشارکت در آن الزام آور نبود. در این بیانیه، زیرساخت های انرژی مرزی مطرح شده بود، اما منبع تأمین بودجه برای این اتحادیه مشخص نشده بود.

(مقامات) کشورهایی که هفته گذشته در بوداپست با یکدیگر دیدار داشتند، بر تنوع منابع انرژی تأکید دارند، اما به نظر می رسد که درخصوص تأمین انرژی از روسیه بیشتر تمرکز دارند. جاذبه های اقتصادی یک معامله با روسیه برای کشورهای کوچک بشدت متکی به گاز، کاملا واضح است. برای بازیگران بزرگ، بروکسل و مسکو، مسائل ژئوپلیتیکی و سیاسی بیشتر مطرح هستند. اتحادیه اروپا خواستار رهایی از وابستگی به گاز روسیه است که آن را در مسأله برخورد با تجاوز روسیه به اوکراین ناتوان کرد. روسیه نیز در موقعیت مشابهی قرار دارد: گازپروم برای انتقال گاز به مشتریان اروپایی وابسته به خط لوله اوکراین است. میلر در نشست برلین اعلام کرد، امیدوار است با اجرایی شدن این قرارداد در سال ۲۰۱۹، انتقال گاز از طریق اوکراین متوقف شده و ترکیش استریم جایگزین آن شود؛ یا دست کم روسیه از تهدید (احداث) خط لوله ترکیش استریم برای یک معامله گازی بهتر با اروپا استفاده کند.

منبع: اقتصاد ایرانی
جمعه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۱۹
کد مطلب: 6005
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *