به گزارش «
ميزنفت»، طبق اصل «نگاه به گذشته، فرار به جلو» و آدرس غلط دادن به جامعه توسط برخی مسولان اجرایی دولت یازدهم، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت چندی پیش گفت توسعه میدان گازی کیش به دلیل عملکرد بد دولت های نهم و دهم سال آینده به بهره برداری خواهد رسید؛ این سخنان عبدالرضا حاجی حسین نژاد در حالی مطرح می شود که نگاهی گذرا به پرونده کیش، از نقش بی بدیل یک مدیر نفتی پرحاشیه حکایت دارد.
این مدیر نفتی که در دولت اصلاحات در یکی از شرکت های مهم نفتی به کار گرفته شده بود در ابتدای فعالیت دولت نهم از کار کنار گذاشته شد تا با شرکت سوئیسی خود از دربی دیگر وارد صنعت نفت کشور شود.
*ماجرای کیش چیست؟ سال ۱۳۸۶ طرح توسعه میدان گازی کیش توسط دو شرکت نفت فلات قاره و حفاری شمال تدوین شد که بر اساس آن، فاز یک توسعه میدان مشترک کیش با منابع شرکت نیکو به بهره برداری می رسید؛ شرکت نفت فلات قاره به عنوان کارفرما و مدیر طرح معرفی شد اما بنا به تصمیم شرکت ملی نفت، قرار شد کنسرسیومی از شرکت های جهان پارس، سازه و... وظیفه توسعه این میدان را به عهده بگیرند.
با جدی شدن این طرح، شرکت سوئیسی (پ.ا) به یکباره وارد کارزار شد و با نامه هایی که از یک بانک چینی و بانک صنعت و معدن ارائه کرد خود را در این کنسرسیوم جا داد و متضمن تامین مالی پروژه شد.این شرکت که متعلق به یکی از مدیران سابق نفتی بود شرکتی کاغذی و یک شبه بود و در سوئیس به ثبت رسیده بود؛ جایی که خانواده وی درآن سکونت داشتند و خود در زمره دو تابعیتی های وزارت نفت قرار داشت.
*ورود بانک ملت
بانک مرکزی درآن برهه، ۲.۲ میلیارد دلار نزد نیکو سپرده گذاری کرده بود تا پروژه های فاز ۱۲ پارس جنوبی، پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ان جی ال خارگ، طرح فاز یک کیش را تامین مالی کند؛ این تکلیف با تصویب معاون اول، وزیر نفت و رئیس کل بانک مرکزی ابلاغ شده بود.
با انعقاد قرارداد بیع متقابل بین نیکو و شرکت ملی نفت ایران، کار توسعه میدان آغاز شد و ۲۵۰ میلیون دلار از منابع نیکو خرج این پروژه شد. پروژه در حال انجام بود که به یکباره اعلام شد کنسرسیوم قبلی جهان پارس، سازه و ... و قراردا بعدی با شرکت نیکو فسخ و قرارداد توسعه ۴ فاز میدان کیش بدون داشتن حتی یک برگ MDP به بانک ملت و شرکت سوئیسی بدون طی کردن مراحل قانونی واگذار شد.
قرارداد توسعه کیش در ۴ فاز بین شرکت (پ.ا) و بانک ملت اجرایی شد که قابل تامل بود چرا که قراردادهای گذشته در یک فاز امضا شده بود تا طرح توسعه میدان با دقت بیشتری تدوین شود ولی با نفوذ این مدیر نفتی، قرارداد به طور ویژه ای از آن شرکت تشکیل شده میان بانک ملت و (پ.ا) شد.
مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت و مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت و مدیرعامل وقت شرکت نیکو با این بدعت مخالفت کردند اما راه به جایی نبرد و این مدیر نفتی توانسته بود قرارداد را منعقد و اجرایی کند. اخبار موثق از آن حکایت دارد که تلاش های بسیاری برای حضور شرکت های ایرانی در این پروژه انجام شد اما اعمال نفوذ شرکت (پ.ا) مانع سهم بری شرکت های پیمانکاری ایرانی و باتجربه در پروژه کیش شد.
این قرارداد در روزهایی امضا شد که بانک ها با تاسیس شرکت های نفتی، مستقیما وارد پروژه شدند در شرایطی که وظیفه آن ها تامین منابع مالی بود و بدون تجربه فعالیت در بالادست، پروژه ها را به دست گرفتند.
این در حالی است که قرار بود شرکت پتروپارس اپراتور این میدان باشد اما ناگهان به کنار گذاشته شد؛ جالب اینجاست که هر دو طرف این قرارداد، ماهیتا تنها تامین کننده منابع مالی بودند ولی مستقیما وارد پروژه شدند که ضربات بسیاری به منافع ملی وارد کرد. عملا هیچ اقدام جدی برای توسعه این میدان انجام نشد و گاز این میدان مشترک همچنان در زیر زمین باقی ماند.
تهیه ساختمانی شیک و جدب مدیران نفتی سابق و کارکنان نفتی نتوانست پروژه را به نهایت برساند و هرچه خرج شد بدون استفاده باقی ماند. شرکت سوئیسی هم که نخستین تجربه کاری خود را در این پروژه تجربه می کرد نه تنها پول های خود را برای سرمایه گذاری در این پروژه به کار نگرفت بلکه حقوق کارکنان خود در سوئیس را نیز از بانک ملت دریافت کرد!
با کنار رفتن مسعود میرکاظمی و ورود رستم قاسمی به وزارت نفت، قرارداد مبهم و پر معمای کیش فسخ شد اما هیچ کس پاسخ نداد که مدیر نفتی که این ضربه را به کشور وارد کرد چرا تحت پیگرد قانونی قرار نگرفته است؟ مدیری که این روزها در جلسات بین المللی وزیر نفت شرکت کرده و گفته می شود در بحث فروش نفت نقش ویژه ای دارد.
چندی پیش هم برخی رسانه ها به حضور وی در جلسات فروش نفت و فاینانس پروژه های نفتی حساس شده و حضور وی را در تیم وزیر نفت به باد انتقاد گرفتند که وزارت نفت ترجیح داد در این باره سکوت کند. اگر آن مدیر نفتی و شرکت سوئیسی اش وارد این پروژه نمی شد نه تنها به منافع کشور ضربه ای وارد نمی شد بلکه منابع بانک ملت و در واقع سپرده های مردم به دلیل سوءمدیریت و طمع بانک ملت برای حضور در عرصه ای که تجربه آن را نداشت به باد نمی رفت.
مدیران نفتی امروز که گویا از گذشته بی خبر بوده و یا به دلیل تازه کار بودن اطلاعات دقیقی از گذشته ندارند باید بدانند که وضعیت فعلی میدان گازی کیش به دلیل وجود برخی مدیران نفتی است که در آن روزها، پروژه را عملا متوقف کردند و بازهم در این روزها در بالاترین مراتب مدیریتی وزارت نفت رفت و آمد دارند.