وحید حاجی پور/ با بازداشت و تحویل علیرضا زیباحالتمنفرد به ایران، حالا باید منتظر اتفاقات مهمتری در بزرگترین پرونده فساد و کلاهبرداری کشور باشیم؛ جعبه سیاه پرونده بابک زنجانی که تا به امروز هیچ خبری از وی نبود حالا میتواند مسیر پرونده را تغییر داده و همه اتفاقات اخیر را تحت الشعاع خود قرار دهد.
از وی اطلاعات دقیقی در دست نیست اما اطلاعات منتشر شده از سوی رسانهها نشان میدهد وی یکی از مهرههای اصلی بابک زنجانی در پرونده اخیر است و البته شاید بتوان بابک زنجانی را عامل و مهره وی دانست. اینکه «زیبا» با «بابک» کار میکرده و یا برعکس نکته کلیدی در بررسیهای آتی است و بطور قطع سرنخهای خوبی را برای تحقیقات تکمیلی به دست قوه قضائیه خواهد داد.
این قوه و نیروهای اطلاعاتی و انتظامی عملکرد بی نظیری را با استرداد جعبه سیاه این پرونده از خود به جای گذاشتند و با بررسی دقیق و همه جانبه این پرونده اجازه وارد کردن هیچ شک و شبهه ای را ندادند. با این اقدام باید منتظر روزهایی بود که زاوایای بیشتری از پرونده باز شود.
FIIB سنگ نخست ماجرا
نگاهی به دادگاههای برگزار شده زنجانی در طول سال گذشته و
کیفرخواست خوانده شده در محکمه، نشان میدهد نقش اصلی و مادر همه تخلفات و کلاهبرداریهای زنجانی در یک بانک منشا دارد. بانکی که با صدور اسناد تقلبی و صوری همه را فریب داد و توانست میلیونها دلار از بیت المال را به سود خود مصادره کند. اینکه FIIB از کجا سر درآورده است و چطور به این موقعیت دست پیدا کرده است ریشه در معاملهای دارد که بابک زنجانی با بخش بزرگی از اقتصاد ایران انجام داده و توانسته بود اعتماد شگفت انگیزی را جلب کند.
این اعتماد زمانی تکمیل میشود که دستور وزرای اقتصاد، صنعت و معدن و نفت و همچنین رئیس کل بانک مرکزی برای واریز مبالغی از محل ارز وزارت نفت به این بانک با امضای آنها در تاریخ 7 تیر 1391 صادر میشود.
البته نباید فراموش کرد که پیش از این دستور شرکتهای بسیاری با بابک زنجانی همکاری میکردند و پول آنرا در FIIB کارسازی کرد. جزئیات این همکاری ها در کیفرخواست و جلسات دادگاه به صراحت بیان شده است که از آن صرف نظر می کنیم ولی به هر حال از همان ایام بود که اعتماد به سوی زنجانی جلب شد و وی توانست با نهادهای مهم و اقتصادی ارتباط گرفته و با آنها سر میز معامله و بیزینس بنشیند. اینکه چرا و چگونه به بابک زنجانی اعتماد شد ریشه در این بانک دارد و البته سهم 60 درصدی بانک ملت در شراکت بانکی با زنجانی.
خرید بانک
زنجانی برنامه ویژهای برای بیزینس داشت. او توانسته بود از دست چهرههای مهمی جایزه صنعتگر و صادرکننده دریافت کند و عکسهای خود با آنها را مهمترین دلیل برای توسعه فعالیتهای اقتصادی خود میدانست.آنطور که شرق گزارش داده است او با «زیبا» حالت قرار میگذارد تا بانکی را تاسیس کنند و لذا به سراغ فردی به نام حسین نژادی میروند که یکی از بازرگانان و تجار ساکن در کوالالامپور بود. تاجری ایرانی – بحرینی که سالها در بحرین زندانی بود و حالا برای خود بازرگانی بین المللی شده بود.
نهایت جلسات و برنامه ریزیها به خرید بانکی در منطقه لایوان مالزی منجر میشود. منطقهای که یکی از 20 مکانهای معروف دنیا برای کلاهبرداران است و به بهشتهای مالیاتی مشهورند. در کیفرخواست آمده است این بانک به ارزش 4 میلیون دلار به زنجانی میرسد و بر اساس گفته های فرزند حسین نژادی،زیباحالت تمامی امور را بر عهده میگیرد.
حسین نژادی برای آنها از طریق بانک معاملات اندونزی FIIB را خریداری میکند؛ علیرضا زیباحالتمنفرد بهعنوان صاحبامضای مجاز در تمام مراحل قانونی و حقوقی به نیابت از بانک ارزش تعیین میشود. متهم تازه دستگیر شده بانک FIIB را برای زنجانی معامله میکند و به سایه میرود.
بر اساس مفاد کیفرخواست زنجانی، بانک «First Islamic Investment Bank» فعالیت خود را آغاز میکند و بلافاصله با اهالی بانک ملت دست به معاملهای جالب میزند و در ازای دریافت 80 میلیون دلار، 60 درصد سهام بانک را به ملت واگذار میکند. آنطور در جلسات دادگاه گفته و در کیفرخواست هم بدان اشاره شده است علی فلاح هروی یکی از شریکان بابک زنجانی این معامله را رقم زده است و بابت آن 5 میلیون یورو دریافت کرده است.
از فروردین سال 1391 که دایره تحریمها تنگ و بانک مرکزی تحریم شده بود انتقال پول به حسابهای هدف تقریبا غیر ممکن شده بود و برای برطرف کردن این مشکل، همکاری با این بانک بصورت جدی تر آغاز شد.
براساس کیفرخواست قرائت شده در دادگاه سکوی پرتاب زنجانی نامه 4 امضایی معروف است که بانک FIIB را بطور کامل تایید و آنرا صاحب صلاحیت معرفی میکند. از آنجا که 60 درصد سهام این بانک متعلق به بانک ملت بوده و این بانک امین شرکت ملی نفت در مسائل بانکی بود و همچنین معرفی این بانک از سوی بانک مرکزی، کارها بسرعت پیش میرود و زنجانی با فریبکاری و ارائه اسناد صوری کارها را به پیش میبرد تا آنکه میتواند 2 میلیارد یورو را از آن خود کند و سهام بانک ملت را در FIIB به قیمت 160 میلیون دلار خریداری میکند.
اینکه دلیل بانک ملت برای خرید آنی سهام 60 درصدی آنهم به قیمت 80 میلیون دلار برای یک بانک 4 میلیون دلاری چه بوده سوالی است که باید مسئولان وفت بانک ملت پاسخ دهند ولی پرسش مهمتر این است که چه دلیلی موجب شده است تا بانک ملت در سال 91 و در بحبوحه تحریم سهم خود را 160 میلیون دلار بفروشد؟
*تغییر بازی
اواخر سال 91 بود که وزارت نفت و وزارت اقتصاد به وی مشکوک شدند و با نامه نگاریها نسبت به بدعهدی وی و امکان صوری بودن فعالیت زنجانی، او را تحت فشار گذاشتند و در سال 92 مدارکی بدست آمد که شرایط را برای او و طلبکارانش سخت میکرد. با تشکیل پرونده برای زنجانی و امکان فرار وی به حارج از کشور، زنجانی ممنوع الخروج شد و د
ر 7 مرداد 1392 خبر آمد که دلال فروش بانک به وی در پارکینگ به ضرب گلولهای کشته شده است. قتل این بازرگان در کوالالامپور در ایران شنیده نشد ولی گمانه زنیها را درباره نیت این قتل را بشدت بسوی بابک زنجانی سوق داد.
زنجانی که بازداشت شد کسی به حوادث کوالالامپور نپرداخت و اصلا نامی از زیباحالت شنیده نشد تا دیروز که اعلام شد وی بازداشت شده و به ایران تحویل شده است.برخی منابع آگاه او را «شاه ماهی» پرونده زنجانی میدانند که حالا باید پاسخ پس دهد که چه ارتباط مخقیانهای با زنجانی دارد.
زیباحالت پاسپورت دومنیکن را در جیب دارد آن هم از نوع دیپلماتیکش که نشان از میزان نفوذ او دارد. آنطور که پایگاه خبری دومنیکن نت نوشته است وی رئیس تشکیلاتی به نام «تجارتخانه دومنیکای من» و فردی قابل اطمینان نزد اسکریت - سیاستمدار مشهور دومنیکا - بوده است. او البته به دروغ سازمان تحت امر خود را مالک کلینیک های پزشکی در سرتاسر دومنیکا، مالک یه کارخانه تولید بطری آب و مالک مرکز خدمات لیموزین معرفی کرده است.
او اکنون در بازداشت دستگاه قضا است و مورد بازجویی قرار خواهد گرفت که آیا پولها پیش وی است یا خیر؟ خبرهای درگوشی بسیاری طی هفتههای آینده از او شنیده خواهد شد.