۰
۱
حمایت خادمی از موضع وزارت نفت

ماده 53 یعنی احیای رانت

خادمی - عصرنفت
خادمی - عصرنفت
ميزنفت/ ماده 53 گزارش کمیسیون تلفیق برنامه ششم؛ این ماده طی روزهای اخیر جنجال بسیاری برپا کرده است و تلاش وزارت نفت برای حذف این ماده بشدت افزایش بافته است. ماده ای که اگر به تصویب مجلس برسد موجب کاهش شدید قیمت خوراک پتروشیمی‌های گازی خواهد شد و آنجاست که همه تلاش‌های 3 ساله کارشناسان و وزارت نفت برای احقاق حقوق مردم به باد می‌رود.

شب گذشته نیز گفت و گوی ویژه خبری به این موضوع پرداخت و هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی کشور با حضور در این برنامه ضمن حمایت از حذف ماده 53 گفت: در صورت تصویب این ماده نرخ خوراک پتروشیمی‌ها به همان میزان گذشته باز می‌گردد و توسعه این صنعت دچار اختلال جدی می‌شود زیرا با این اقدام برخی پتروشیمی‌ها همچنان به روند تولید محصولات خام و بی ارزش ادامه می‌دهند.

وی با اعلام حمایت از فرمول 10 ساله نرخ خوراک پتروشیمی که توسط وزارت نفت تهیه شده است افزود: در سال 92 نرخ خوراک به ازای هر متر مکعب گاز طبیعی حدود 3 سنت بود در حالی که رقم صادراتی گاز ایران به ترکیه بطور میانگین 40 سنت بوده است. با تلاش دلسوزان منافع ملی و همکاری دولت و وزارت نفت٬ فرمول 10 ساله ای طراحی شد که مبنای قیمت‌گذاری قرار گرفت که فرمول خوبی است.

خادمی ادامه داد: وقتی از سال 92 موضوع افزایش نرخ خوراک مطرح شد تعدادی از پتروشیمی‌ها تلاش کردند تا مانع اجرای آن شوند که البته تا حدودی موفق هم شدند زیرا توانستند 13 سنت را به حدود 9 سنت کاهش بدهند و امروز هم برای 4 سنت تلاش می‌کنند که ما بشدت با آن مخالفیم زیرا وضعیت امروز صنعت پتروشیمی بدلیل همین رانت‌هایی است که به برخی‌ها داده شده است.

نماینده مردم ایذه و باغملک با اشاره به جریان خصوصی سازی در صنعت پتروشیمی خاطر نشان کرد: اینکه بانک‌ها٬ بیمه‌ها و برخی نهادها که با برنامه رد دیون دولت‌ها در جریان خصوصی سازی٬ صاحب پتروشیمی‌ها شده دوست دارند حرفشان در این باره به کرسی بنشانند حقیقتا منطقی نیست و باید تابع قانون و فرمولی باشند که برایش از خرد جمعی استفاده شده است.

وی تصریح کرد: می‌گویند سودشان کم شده و سرمایه گذاری کاهش می‌یابد ولی نمی‌گویند که برخی شان در یکسال ۴۰۰ درصد سود کردند و نرخ بازگشت سرمایه شان بین ۴۰ تا ۵۰ درصد است.

وی با طرح این پرسش که کجای دنیا چنین سودی نهفته است گفت: برخی صنایع مانند شرکت‌های سیمانی با ضرر ۲۴ درصدی سال مالی خود را به پایان می‌رسانند ولی پتروشیمی‌های گازی در آسمان سیر می‌کنند و به همین دلیل است که انگیزه‌ای برای تولید محصولات با ارزشتر و سرمایه گذاری در صنایع میان دست و پایین دست را ندارند.

در ادامه این برنامه عبدالرضا مصری نمیانده مردم کرمانشاه و عضو کمیسیون برنامه و بودجه - مدافع کاهش قیمت خوراک-  از ضرردهی پالایشگاه‌های کشور گفت و عنوان کرد با کاهش قیمت خوراک می‌توان آنها را به سود دهی نزدیک کرد که خادمی پاسخ داد: اتفاقا با همین خوراک ارزان بود که این پالایشگاه‌ها به ضرر رسیدند و اگر قیمت واقعی تر بود پالایشگاه‌ها به فکر افزایش راندمان می‌افتادند تا بجای تولید ۳۰ درصدی نفت کوره٬ فرآورده‌های با ارزش تری تولید می‌کردند.
نباید اینطور باشد که ارزش خوراک پالایشگاه‌ها از محصولات آنها بیشتر باشد. بحث من وزارت نفت یا آقای زنگنه نیست بلکه بحث ملی است و معیار ما این مهم است.

سخنان خادمی با واکنش مصری همراه شد و وی گفت: آقای خادمی چون نفتی هستند از روی تعصب و هواخواهی از ورات نفت اظهار نظر می‌کنند زیرا دوست دارند همه پتروشیمی‌ها زیر نظر خودشان باشد.

خادمی هم در پاسخ گفت: من را به عنوان منتقد سیاست‌های وزارت نفت می‌شناسند و نیازی به اشاره ندارد ولی بحث خوراک یک بحث ملی است و گازی که به قیمت ناچیز به عده‌ای خاص واگذار می‌شود متعلق به همه مردم است. متعلق به چوپانی که با یارانه ۴۵ هزار تومانی زندگی می‌کند و این اجحاف بزرگی است که به مردم می‌شود لذا بشدت تاکید دارم ماده ۵۳ باید حذف شود.

خادمی پیشتر گفته بود:برخی صنعتگران پتروشیمی به دنبال ارزان‌خری خوراک هستند؛ نرخ خوراک باید معقول باشد به طوریکه در کنار حمایت از این صنعت نباید رانتی نیز به صنعت پتروشیمی در این زمینه داده شود،بلکه فعالان صنعت باید به گونه‌ای عمل کنند که پتروشیمی ایران با دیگر شرکت‌های بزرگ پتروشیمی در سطح جهان رقابت‌پذیر شوند و این رقابت نباید در نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی باشد.

وی ادامه داد: اگر روزی قیمت گاز بالا رفت آنها باید قیمت واقعی را پرداخت کنند و اگر روزی پایین آمد همین رویه ادامه پیدا کند. ما در مجلس شورای اسلامی اجازه نخواهیم داد برخی از فعالان صنعت پتروشیمی که دنبال گرفتن رانت هستند موفق شوند و قطعاً مجلس مقابل آنها می‌ایستد.
چهارشنبه ۸ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۱۲
کد مطلب: 16127
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


دکتر پیمان معروف
United States
بارها با صدای بلند گفته و نوشته ام که حذف مافیاهای اقتصادی , دلالان و رانت خواران پیش نیاز توسعه ی پایدار است و برای توسعه ی همه جانبه ما نیاز به مدیران و کارشناسانی کلان نگر که فارغ از بازی های سیاسی تنها و تنها به منافع ملی بیاندیشند و لا غیر ...
قطعا اکثر خوانندگان محترم از مواضع حقیر نسبت به سیاست های مدیران امروزی صنعت نفت اگاهی دارند اما هر جا که ببینم همین ژنرال های منافع ملی بر باد ده سخن درستی در راستای تامین منافع ملی می گویند با تمام دل از ان سخن و نظر حمایت می کنم ...
بی شک امروزه قطع رانت گازی پتروشیمی ها یا حداقل کاستن از ان موجب می گردد که این صنایع خود را با شرایط بازارهای جهانی تطبیق دهند و در این مسیر %