به گزارش
ميزنفت ، هدایت الله خادمی اظهار داشت: از آنجا که قرار بود عصر روز گذشته با حضور وزیر نفت، موضوع قراردادهای IPC در جلسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی طرح و بررسی شود،
از آقای دکتر درخشان که کارشناس صاحب علم و باسابقه ای در این خصوص است دعوت کردیم و ایشان نیز در جلسه کمیسیون حضور یافت و ایرادات اساسی مدل IPC را برشمرد.
وی افزود: وزیر نفت حدود ساعت 14 و 30 دقیقه به جمع ما پیوست و توضیحات خود را در خصوص لزوم اجرای IPC با تکرار همان حرفهای گذشته آغاز کرد و اذعان کرد که ما پول نداریم، برای توسعه مشکلات زیادی داریم، دولت گذشته پول ها را گرفته و درست سرمایه گذاری نکرده و این IPC همان بای بک است و ...؛ که من در واکنش به صحبت های آقای زنگنه گفتم اگر همان بای بک است، چرا نمی روید همان مدل بای بک را اجرا کنید؟ چرا انقدر اصرار بر مدل IPC دارید؟
این عضو کمیسیون انرژی مجلس دهم ادامه داد: به وزیر نفت گفتم بگذارید با زبان ساده و محلی به شما بگویم، اگر مدل بای بک را اجرا کنید، یعنی سرمایه گذار می آید پول می آورد و کارش را انجام می دهد و پول اش را می گیرد و می رود، اما مدل IPC یعنی سرمایه گذار می آید اینجا صاحب خانه می شود و این در تضاد با قوانین کشور است.
خادمی با بیان اینکه "IPC اشکالات ساختاری متعددی دارد"، گفت:
وقتی 50 درصد سهم تصمیم گیری با شرکت خارجی است که در میدان سرمایه گذاری کرده، زمانی که توافق نظری حاصل نشود، باید روی مخزن خودمان به مراجع حل اختلاف مراجعه کنیم و این یعنی حق مالکیت حاکمیتی خودمان را داریم دو دستی تقدیم می کنیم و دیگر حق تصمیم گیری مستقل بر مخازنمان نداریم.
وی افزود: من از وزیر نفت پرسیدم که شما چه بحث و مشکلی با متخصصان نفتی این مملکت دارید، شما رفتید شناور امیرکبیر که در آبهای عمیق دریای خزر فعالیت می کند را از ایرانی ها گرفتید و به خارجی ها دادید و آنها هم نیروهای ایرانی را یک به یک بیرون کردند و بعداً عکس نحوه فعالیت هایشان هم آمد که روی شناور ما حمام آفتاب گرفته بودند.
نماینده مردم ایذه و باغ ملک تصریح کرد: در جلسه عصر دیروز به آقای زنگنه گفتم حالا می خواهید با اجرای IPC مخازنمان را دو دستی به خارجی ها بدهید که چه نتیجه ای حاصل شود؟ شما نوشتید که از این مدل قراردادی قرار است حداکثر یک میلیون بشکه نفت به تولید کشور اضافه شود؛ وقتی می گویید حداکثر، یعنی اگر در مجموع 100 هزار بشکه هم حاصل شد، این هدفگذاری محقق شده است. سوال من این است این همه امتیاز به شرکت های خارجی بدهیم و خودمان را وابسته آنها کنیم که یک میلیون بشکه به ظرفیت تولید اضافه کنیم؟
وی ادامه داد: ما با توان داخلی در سال 87 به میزان 4 میلیون و 150 هزار بشکه نفت در روز تولید می کردیم، بعد هم که کاهش تکلیفی در برنامه قرار گرفت، بعد از آن توانستیم به سرعت به میزان تولید قبلی برگردیم و این نشان می دهد که از این نظر در توان داخلی با کمبودی مواجه نیستیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس دهم با بیان اینکه "برای ما زشت است پس از 108 سال بخواهیم دوباره به دنبال وابسته کردن خود به توان شرکت های خارجی باشیم"، گفت: به وزیر نفت گفتم یعنی ما به اندازه عربستان هم نیستیم که خارجی ها را بیرون کرد و
از شرکت های خارجی به عنوان مشاور و تأمین کننده تجهیزات استفاده می کند؟
وی افزود: به آقای زنگنه گفتم چرا مرتب می گویید ما نمی توانیم؟ مگر شما 12 یا 13 سال وزیر نبودید؟ مگر خود شما شاهد توانمندی های کسب شده نبودید؟
چرا می خواهید با اجرای IPC عزت صنعت نفت ایران را زیر سوال ببرید؟
خادمی با بیان اینکه "IPC در مواردی با قوانین کشور در تناقض است"، گفت: اگر شورای نگهبان گفته برخی قراردادها را دولت می تواند ببندد، در صورتی است که بین بخش های خصوصی باشد، وقتی تمام شرکت هایی که در اجرای مدل IPC مطرح اند شرکت های دولتی هستند، یعنی قرارداد بین دولتها است و باید این قراردادها به مجلس بیاید و روی آن بررسی شود.
وی ادامه داد: وزیر نفت گفت که ما پول نداریم و اگر بخواهیم اوراق قرضه منتشر کنیم باید با سودی 20 یا 21 درصدی منتشر شود که من گفتم این خیلی عزتمندانه تر از IPC است و برای تأمین مالی راهکار خوبی است که بتوانیم از فروش اوراق قرضه تأمین مالی کنیم، به عبارتی می توانیم پولهای سرگردان جامعه را به سرمایه گذاری در نفت بیاوریم.
نماینده مردم ایذه و باغملک اذعان داشت: در مجموع وزیر نفت در پاسخ به ایرادات اساسی مطرح شده در خصوص IPC پاسخی نداشت بدهد و وارد مباحث جزئی برای بحث روی ایرادات نشد؛ در واقع وزیر نفت هنوز باور ندارد که IPC تا چه اندازه می تواند به زیان کشور باشد و باید اول خود وزیر را متوجه عواقب این مدل قراردادی کرد و اگر لازم بود از فشار نظارتی مجلس استفاده کرد تا به سمتی نرویم که به زیان منافع ملی تمام شود.
وی افزود: در پایان قرار شد یک جلسه چهارساعته در آینده برگزار شود و وزیر نفت به همراه تمام مدیران و کارشناسان حاضر شوند و نمایندگان عضو کمیسیون انرژی و برخی کارشناسان منتقد ساختار IPC نیز حضور یابند تا بتوانیم این موضوع مهم را به جایی برسانیم.
خادمی با اشاره به مشکلاتی که برای دانشجویان صنعت نفت پیش آمده و تجمع چند روزه آنها گفت: در پایان این جلسه به وزیر نفت گفتم که چرا به دانشجویانی که بورسیه شده اند و قرار بوده بعد از زمان تحصیل استخدام شوند، می گویید استخدام ها متوقف شده است؟ که ایشان گفت من مسئول استخدام دانشجویان نیستم، بروند پس از تحصیل دنبال کار؛ اینجا به آقای زنگنه متذکر شدم ما نمی توانیم یکباره به دانشجویانی که تحصیل خود را با اطمینان از استخدام شروع کرده اند بگوییم استخدام نمی شوید، شما از الان اعلام کنید دانشجویان ورودی سال بعد استخدامی نخواهند داشت تا یک دانشجو از اول تکلیف خود را بداند و برای آینده خود برنامه ریزی کند که بالاخره بعد از طرح این مباحث، وزیر نفت قول داد که موضوع استخدام دانشجویان فعلی را بررسی کند و در صورت وجود شرایط، نسبت به استخدام تعدادی اقدام شود که ما هم در مجلس پیگیر این مسئله هستیم که این قول آقای زنگنه برای ورود وزارت نفت به موضوع دانشجویان، بی نتیجه نماند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس دهم با بیان اینکه "مجلس باید بُعد نظارتی خود را تقویت کند"، گفت: برای طرح موضوع IPC در جلسه علنی صبح امروز ثبت نام کرده ام و امیدوارم نوبت را به من بدهند، چرا که معتقدم باید مجلس با تمام قوا به موضوع مهم قراردادهای نفتی ورود کند و از آقای لاریجانی می خواهم که مجلس را در ورود به این مسئله راهبری کند، متأسفانه به نظر می رسد دیگر نمایندگان نسبت به این موضوع مهم با عدم اطلاع از جزئیات، بی تفاوت شده اند که باید این موضوع و خسارات آن در صحن مجلس بیان شود و مجلس با نظارت قوی خود به موضوع قراردادهای نفتی ورود کند.
وی افزود: اینکه مجلس در رأس امور است باید در عمل به شکل صحیح با اعمال نظارت قدرتمند بر مسائل جاری کشور نشان داده شود.
منبع : تسنیم