به کزارش
ميزنفت ٬
بخش نخست گفتوگوی فارس با رئیس سابق اداره بررسیهای بازار نفت وزارت نفت به تشریح شرایط حاکم بر بازار نفت و دلایل پشت پرده کاهش قیمت نفت گذشت.
محمد صادق معماریان از نقش عواملی مانند اورانیوم 20 درصد و انسجام درونی سازمان اوپک در بالاتر نگه داشتن قیمت نفت گفت و تاکید کرد که برنامه غرب این است که در نهایت کنترل و مدیریت نفت و خصوصا قیمت گذاری آن را بهطور کامل از دست اوپک خارج کرده و به گروه 20 منتقل کند.
نکات مهم بخش دوم در ادامه می آید
* الان جنگ نرمی در خاورمیانه در جریان است که هسته اصلی آن نفت است. اینکه خاورمیانه را شخم میزنند به همین دلیل است. الان که امکان سقوط قیمتهای نفت به زیر 40 دلار بسیار قویتر شده است، میگویند آمریکا بدلیل برخورداری از نفت شیل از واردات نفت بینیاز شده و به زودی یک صادرکننده خالص نفت خواهد شد. خوب در این شرایط من یک سؤال ساده دارم. اگر این طور است آنها در خاورمیانه چه میکنند؟ برای چه در خاورمیانه میجنگند؟ واضح است که در حال منحرف کردن اذهان هستند. این را چه کسی میفهمد؟ کسی که به مکانیزم این کار مسلط است. بنابراین باید هستهها و سلولهای فکری را در این زمینه پرورش دهند و هدایت کنند و اجازه ندهند در پروسههای اداری و رقابتهای سیاسی که این روزها شدیدترهم شده این ظرفیتهای فکری از بین بروند.
*به عبارت واضحتر، انتخابها نباید با اولویت مسائل سیاسی و جناحی انجام شود. من همیشه منتقد این مسئله بودهام چرا که دیدهام در اوایل انقلاب افراد با بالاترین درجات علمی و اجرایی شب و روز نداشته و با تمام وجود و بدون گرفتن هیچ امتیازی تلاش کرده اند که کار انقلاب جلو برود.
*بنده فقط در سال 2015 برای 5 کنفرانس بینالمللی به عنوان سخنران اصلی دعوت شدم. از جمله دبی، استانبول، لندن، برلین و مجبور شدم به دلیل اینکه درشرایط حاد سیاسی قرار داریم به همه آنها جواب رد بدهم. بنده را در این همایشهای معتبر با پرداخت هزینه کامل سفر و تشریفات دعوت میکنند اما آیا در ایران به من اجازه یک مصاحبه را میدادند؟ در طول این سی سال در هیچ سمینار داخلی مرتبط با نفت از من دعوت به سخنرانی نشده است.
*اجازه بدهید مثالی بزنم. مثلاً این خط را مفصلاً در ابتدای ورود دولت آقای روحانی در سال 92 مطرح کردند که عراق در حال افزایش تولید و گرفتن جای ایران است. غافل از اینکه عراق طبق مکانیزم اوپک تولید میکند و در حقیقت این عربستان است که با افزایش تولید جای ما را گرفته است و طبق قانون نانوشته اوپک، عربستان باید تولید خود را با بازگشت تولید ایران کم کند کمااینکه قبلاً هم این کار را کرده است وعراق هنوز به سقف تولید مجاز خود نرسیده و بیجهت نباید روابط استراتژیک فی ما بین را تخریب کنیم. اما این تحلیل از کجا آمده بود؟ یک مؤسسه بسیار خوشنام اروپایی که همیشه درباره بازار نفت به ایران سرویس میدهد این خط را برجسته و پررنگ کرد.
*در ایران 90 درصد کسانی که خود را متخصص نفتی میدانند متأسفانه بیشتر سیاسی هستند. آنها با مقایسه تجربیات بحرانهای 2008 و 1986 اظهارمیکنند که قیمتها مدتی در این سطح باقی میماند و بازمیگردد. همین جمله از عربستان هم شنیده میشود. هیچ کدام این تصور را ندارند که ممکن است همین ساختار فعلی قیمتها هم فرو بریزد و چیزی دست آنها را نگیرد. ریسک بازنگشتن قیمتها به معنی از دست رفتن همه چیز است. سیگنالها همه در این جهت هستند که غرب اجازه نمیدهد قیمتهای نفت برگردد، به همین علت تأکید شدیدی روی عرضه مازاد دارد.
*الان جای رقابت تند و شکننده با عربستان نیست. اینجا جایی است که باید تلاش کنیم اوپک را مانندقبل غیر سیاسی کنیم و انسجام درونی آن را بازگردانیم. در این خصوص مجددا تاکید میکنم که نقش روسیه بعنوان عضو جدید در تقویت انسجام اوپک حتی برای آن کشور هم حیاتی است.
*در ابتدای سال در اجلاس سراسری اقتصاد در حضور آقای روحانی این مسئله را تشریح کردند و روی 72 دلار صلوات فرستادند و در زمان کوتاهی پس از آن قیمت وارد کانال 40 دلاری شد. ایراد این است که ما فکر میکنیم هر کس نخود و لوبیا فروخته میتواند نفت هم بفروشد. میگویند LC و مذاکره همان است و زبان هم که بلد باشی میتوانی نفت را بگذاری جای نخود و لوبیا. در حالتهای متعارف اگر شما خراب هم بکنید طرف خارجی شما آن را درست میکند و اشکالات را اصلاح میکند. چون میخواهد تجارتش بچرخد. اما در شرایط بحرانی و پیچهای تاریخی با کسی شوخی ندارند و تلاش میکنند شما را منحرف نمایند.
*ما به عنوان ایران نمیدانیم عربستان دقیقاً به جنگ نفت شیل آمریکا رفته و یک جنگ کاملاً اقتصادی راه انداخته است یا اقتصاد ایران و روسیه را هدف قرار داده است. این مسئله را هنوز هم از هر مقام نفتی ایران بپرسید نمیتواند با اطمینان و قطعیت پاسخ دهد. اجازه بدهید مثال بزنم. عربستان در مصر به روی کار آمدن آقای السیسی کمک کرد آمریکا طرفدار اخوانالمسلمین بود آیا عربستان در مصر موافق آمریکا عمل کرد؟ نه، به نظر من صد درصد مخالف آمریکا عمل کرد پس جایگاه سیاسی عربستان در خاورمیانه چیست؟ این کشور چقدر مستقل عمل میکند؟ کجا منافع او با آمریکا همسو است و کجا نیست؟
*ما باید در سیاست خارجی خودمان این مطلب را درک و آن را لحاظ کنیم و بدانیم کجا باید با عربستان همسو حرکت و کجا باید تقابل نماییم. باید بدانیم دقیقاً چه میکنیم. وقتی دو نفر با هم دعوا میکنند همه چیز آنها متأثر از این دعوا میشود. اما در سطح کشورها این موارد را باید از هم تفکیک کرد به همین دلیل من اصرار دارم که در وزارت امور خارجه در میان سیاستگذاران باید حتماً متخصصان انرژی هم حضور داشته باشند تا سمت و سویی که درباره کشورهای منطقه اتخاذ میشود با توجه به همه جوانب باشد. هزینهای را پرداخت نکنند که غربیها روی دوش آنها میگذارند.
* چندی پیش یکی از مشاوران وزارت نفت در رسانه ها گفت که من اگر به جای آقای زنگنه بودم اعلام میکردم که همه نفت خودم را با تمام قدرت وارد بازار میکنم و اگر قیمت نفت تا 25 یا 20 دلار هم پایین رفت پای آن ایستادهام و باید با عربستان این طور برخورد کرد. یک تحلیلگر هرگز نمی تواند چنین چیزی را توصیه کند. اول باید ببیند اتخاذ این سیاست چه تأثیر مثبت یا منفی خواهد داشت و اساساً از انجام این کار چه به دست میآوریم. این حرکت برای کرکری خوانی سیاسی و از تب و تاب انداختن رقیب خوب است اما اگر کسی این سناریو را ساخته باشد که شما را به جان هم بیندازد چه؟ و البته آقای النعیمی هم از آن طرف جواب تندی بدهد و آتش اختلاف تندتر بشود.
*در همین راستا است که به عقیده من آقای زنگنه برگ برنده افزایش تولید خود را پیشاپیش از بین برد. مثل کسی که دعوا میکند و هرچه دم دست دارد بر سر طرف مقابل میکوبد. کسی که این جنگ را با همراهی رسانهها سازماندهی کرده است در حال تخریب ساختار قیمت است وبه این امر دامن می زند.