۰
تايمز آو اسرائيل:

تنش ايران-عربستان و توافق هسته‌اي

تایمز آو اسرائیل در گزارشی نوشت بحران بین ایران و عربستان سعودی ملاک ارزیابی برای حامیان توافق هسته ای ایران است.
تنش ايران-عربستان و توافق هسته‌اي
به گزارش ميزنفت ، در این گزارش آمده است:

منتقدان توافق هسته ای ایران می گویند این توافق سبب جسورتر شدن تهران شده است و دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا همچنان ترجیح می دهد از طریق سازمان ملل متحد ایران را تحت فشار قرار دهد. درست چند ماه پس از دست یابی به توافق هسته ای با ایران که دولت اوباما امیدوار بود سبب کاهش تنش ها در منطقه پر نوسان خاور میانه (غرب آسیا) شود، به نظر می رسد اوضاع این منطقه به تدریج از کنترل خارج می شود.

در بحبوحه اعدام [آیت الله] نمر النمر روحانی مبارز شیعه در عربستان سعودی، این هفته تظاهراتی در سراسر منطقه برگزار شد. معترضان در واکنش به اقدام ریاض به سفارت خانه عربستان سعودی در تهران حمله کردند و به همین سبب، این کشور و شماری از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کردند. روز پنجشنبه، ایران، عربستان سعودی را به بمباران سفارت خانه خود در یمن متهم کرد . در همین حال، روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد یک بمب نزدیک ساختمان سفارت ایران در صنعا فرود آمد.

تاریخچه رقابت بین ایران و عربستان سعودی به چند دهه قبل باز می گردد و و توافق هسته ای حاصل شده با ایران در سال گذشته، یکی از عوامل مؤثر در این تنش های اخیر محسوب می شود. اما این اجماع در میان کشورهای منطقه در حال شکل گیری است که توافق هسته ای سبب افزایش تنش ها در خاور میانه خواهد شد و ثبات در منطقه سریعا در حال از بین رفتن است.

تامارا کافمن ویتس یکی از مقامات بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا در دوره نخست ریاست جمهوری باراک اوباما که در حال حاضر مدیر مرکز سیاست خاور میانه در مؤسسه بروکینگز است، اعلام کرد: «ایرانی ها در پی یافتن فرصت هایی برای نشان دادن نیات خود در این باره هستند که نترسیده اند و محدود نشده اند.» او همچنین گفت: «آنها در پی یافتن راه هایی برای نشان دادن این موضوع به بقیه کشورهای جهان و به رقبای خود هستند.»

تاریخ تنش های اخیر به روز دوم ژانویه باز می گردد، زمانی که عربستان سعودی شیخ نمر النمر روحانی برجسته سعودی را به همراه 47 تن دیگر از مخالفان رژیم ریاض -که بیشتر آنها افراط گرایان سنی بودند- اعدام کرد. این اقدام خشم ایران را برانگیخت، جایی که آشوب گران به سفارت خانه عربستان سعودی حمله کردند و این اقدام به نوبه خود سبب شد عربستان سفیر خود را از این کشور خارج کند. چندین کشور کوچک تر حاشیه خلیج فارس نیز از اقدام ریاض دنباله روی کردند.

تنش ها بین عربستان سعودی سنی و ایران شیعه ادامه همان تنش هایی است که سابقه آن به اوایل تاریخ اسلام باز می گردد. اما منتقدان دولت باراک اوباما نیز این تنش ها را نتیجه الگوی بزرگتری از ابراز وجود از سوی ایران می دانند که به سبب دست یابی به توافق هسته ای در فصل تابستان ایجاد شد.

در ماه دسامبر، ایران، راکت هایی را آزمایش کرد که از 1.5 کیلومتری ناو هواپیمابر آمریکا در تنگه هرمز عبور کردند، اقدامی که ارتش آمریکا آن را «بسیار تحریک آمیز» توصیف کرده است. در ماه اکتبر، ایران یک موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک های هسته ای را آزمایش کرد که نقض قطعنامه های سازمان ملل متحد محسوب می شود. ایران در سوریه همچنین به حمایت از رژیم بشار اسد رئیس جمهور این کشور ادامه می دهد.

مارک دوبوویتز مدیر بنیاد دفاع از دموکراسی ها -مؤسسه مطالعاتی که با کنگره درباره اعمال تحریم علیه ایران رایزنی می کند- اعلام کرد: «توافق هسته ای سبب شد ایران در تبدیل شدن به یک نیروی بدخیم در خاور میانه تقویت شود.» او همچنین گفت: «آزمایش چندین موشک -که ناقض تحریم ها بودند-، حمله به سفارت خانه عربستان سعودی در تهران، ادامه حمایت های نظامی از ماشین کشتار بشار اسد در سوریه و همچنین اعضای جنبش انصارالله و همچنین افزایش شدید در اعدام شهروندان خود، از جمله اقدامات ایران محسوب می شوند.»

قانون گذاران آمریکایی از هر دو حزب جمهوری خواه و دموکرات طی روزهای اخیر شماری از طرحها را برای مجازات ایران به سبب آزمایشهای موشکی ارائه کردند. برخی از دموکرات های بلندپایه یهودی در کنگره آمریکا -دبی واسرمن شولتز عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، رئیس کمیته ملی دموکراتیک، الیوت انجل عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا از نیویورک، از اعضای دموکرات کمیته امور خارجی این مجلس، و نیتا لوی عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا از نیویورک و از اعضای کمیته تخصیص، از جمله هفت نفری بودند که با ارسال نامه ای به رئیس جمهور آمریکا از او خواستند تحریم هایی علیه ایران وضع کند. در این نامه آمده است: «ما درک می کنیم دولت در حال آماده کردن تحریم ها علیه اشخاص و شرکت هایی است که در برنامه موشکی بالستیک ایران مشارکت دارند و ما از شما می خواهیم بدون تأخیر بیشتر این تحریم ها را اعلام و اعمال کنید.»

دولت اوباما هنوز تحریم های جدید را علیه ایران اعمال نکرده است و در حال حاضر ترجیح می دهد ایران را از طریق سازمان ملل متحد تحت فشار قرار دهد. تحریم های کنونی علیه ایران قرار است طی هفته های آتی بر اساس مفاد توافق هسته ای کاهش یابند. روز پنجشنبه، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد ایران «چند روز» با پایبندی به تعهداتش بر اساس توافق هسته ای فاصله دارد.

در همین حال، سعودی ها به سبب کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی و عزم آمریکا برای دست یابی به توافق با رقیب دیرینه ریاض احساس می کنند تحت فشار قرار گرفته اند.

دنیله پلتکا معاون مؤسسه محافظه کار امریکن اینترپرایز با اشاره به تصمیم اوباما در خارج کردن نظامیان آمریکایی از عراق در سال دو هزار و یازده و «گشایش بسیار بسیار تهاجمی او با ایران»، اعلام کرد: «سعودی ها درباره آمریکا و اوضاع خاور میانه در دراز مدت نگرانند.»

آلون بن میر کارشناس مرکز گلوبال افرز وابسته به دانشگاه نیویورک این هفته در وبلاگش نوشت جان کری وزیر امور خارجه آمریکا باید به ریاض برود و به سعودی ها درباره تعهد آمریکا به امنیتشان به آنها اطمینان دهد.

بن میر نوشت: «دیدار او از ریاض سبب کاهش نگرانی های کشورهای حاشیه خلیج فارس در این باره خواهد شد که آمریکا بیشتر منتقد عربستان سعودی است تا ایران ، موضوعی که می تواند سبب کاهش بیش از پیش نفوذ آمریکا به ویژه بر ریاض، زمانی که به عربستان سعودی نیاز دارد، شود.»

 
يکشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۴ ساعت ۰۶:۱۳
کد مطلب: 11385
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *