به گزارش
ميزنفت ، بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر در نامهای به وزیر نفت ضمن اعلام آمادگی برای همکاری با وزارت نفت در خصوص تجدیدنظر در قراردادهای نفتی، ایرادات اصلی قراردادهای جدید نفتی را تشریح کرد.
در ابتدای این نامه خطاب به زنگنه آمده است: همانطور که مستحضرید، توسعه میادین نفت کشور در سالهای اخیر به علت تحریمها، برخی سوء مدیریتها و نیز مشکلات فنی با مشکلات عدیدهای روبهرو شده است. با توجه به وعدهی لغو تحریمهای مربوط به این حوزه از طرف ایالاتمتحده و کشورهای اروپایی و امکان حضور شرکتهای مطرح بینالمللی، لزوم طراحی قراردادهای مناسب با وضع موجود و با رفع مشکلات قراردادهای قبلی مشخص میشود.
در ادامه آمده است: بسیج دانشجویی با بررسی قراردادهای جدید موسوم به IPC متوجه ایراداتی عمده در این قراردادها شده است که عدم رفع آنها منجر به ضررهای عدیدهای برای منافع ملی خواهد شد. قبل از طرح این مشکلات بر خود لازم میدانیم از زحمات کمیته بازبینی قراردادهای نفتی به ریاست آقای سید مهدی حسینی، بابت زحمات انجامشده برای تدوین این قراردادها سپاسگزاری کنیم.
این تشکل دانشجویی در ادامه پیرامون ایرادات اصلی این قراردادها تاکید کرد: در این قراردادها حدود 25 میدان مستقل جزو میادین پیشنهاد شده هستند. این موضوع خود باعث بروز دو مشکل میشود. اولاً: باوجود میادین مستقل در لیست میادین پیشنهادی، بیم آن میرود که همچون دورههای قبل در میادین مشترک به علت ریسک بالا و حضور شرکتهای دیگر در بخش متعلق به کشورهای همسایه، شرکتهای بینالمللی رغبتی به حضور در این میادین نداشته باشند. ثانیاً: با توجه با توجه به این که پالایشگاههای کشور در حداکثر ظرفیت خود در حال کار هستند، استخراج نفت بیشتر، بدون ظرفیتسازی برای پالایش و فراوری، موجب خام فروشی بیشتر نفت است که متناقض یا رهنمودهای مقام معظم رهبری در این حوزه است.
در ادامه آمده است: با توجه به عدم ضرورت برای توسعه میادین مستقل در شرایط فعلی حضور این میادین در لیست پیشنهادی غیرمنطقی است. همچنین برای توسعه میادین مستقل میتوان از قراردادهای دیگری استفاده کرد و مدل قراردادی IPC برای این میادین بیش از حد جذابیت و امتیاز برای شرکت پیمانکار دارد.
بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر تصریح کرد: مسئله دیگر موجود در متن قراردادها، پرداخت هزینه توسط جمهوری اسلامی برای اعمال حق حاکمیتی خود است. با توجه به متن قراردادها اگر دولت ایران بنا به دلیلی غیر فنی (از دید شرکت پیمانکار) قصد کاهش تولید از میدان را داشته باشد، باید مبلغی را معادل با کاهش تولید به شرکت پیمانکار بپردازد.
در ادامه این نامه آمده است: در این قراردادها شرکتهای بهرهبردار تابعه شرکت ملی نفت از حضور در کنسرسیوم منع شدهاند که این موضوع باعث ریزش تدریجی بدنه متخصص این شرکت شده و این شرکت با حجم عظیمی از سابقه و تخصص بهشدت تضعیف خواهد شد. درحالیکه در هیچیک از قوانین کشوری شرکت نفت از حضور در عرصه تصدیگری منع نشده است
این تشکل دانشجویی ادامه داد: در متن قراردادهای IPC هیچ جریمهای برای عدم عمل به تعهدات از طرف پیمانکار تعبیه نشده است. آخرین مورد مربوط به بحث انتقال تکنولوژی است. عدم وجود سازوکاری مشخص و وجود عبارات مبهم و کلی موجب خواهد شد شرکت پیمانکار با توجه به عدم تمایل برای انتقال تکنولوژی، از انجام این کار خودداری کند.
در ادامه تاکید شد: گذشته از مباحث فوق که ناظر بر متن قراردادهای IPC است، مسئله دیگری که حائز اهمیت است، بحث مکان برگزاری مراسم معرفی این قراردادهاست. با توجه به این که قرار است مخازن کشور که بهمثابه جواهراتی در عرصه اقتصادی هستند به شرکتهای بینالمللی پیشنهاد شود، دور از شأن ملت ایران و دولت جمهوری اسلامی است که این مراسم در کشوری بهجز ایران عزیزمان برگزار شود. نیز با توجه به وقوع حوادث تروریستی در کشورهای اروپایی، از لحاظ امنیتی هم برگزاری این مراسم در لندن معقول به نظر نمیرسد.
در پایان این نامه آمده است: در آخر لازم به ذکر است که بسیج دانشجویی آماده همکاری با وزارت نفت در خصوص تجدیدنظر در قراردادهای نفتی جدید است.
منبع: فارس
در این باره بیشتر بخوانید:
شورای نگهبان IPC را وتو می کند؟
استفاده از قراردادهای IPC برای توسعه میادین اکتشاف نشده در تضاد با منافع ملی
امکان صفر شدن سهم طرف ایرانی از توسعه میدان نفتی یا گازی بر اساس IPC
ابهام در واگذاری مالکیت مخزن
هشداری دیگر در باره IPC
درباره جذابیت های IPC
تعيين يك تاريخ مهم در IPC