به گزارش
ميزنفت ، پایگاه اینترنتی سی ان بی سی در مقالهای به قلم «پتی دام» Patti Domm نوشت نظرسنجی تازه سی ان ان بی سی نشان می دهد سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) احتمالاً این هفته نیز برای افزایش قیمت نفت، هیچ گونه اقدامی نخواهد کرد.
چهل و شش درصد تحلیلگران و دلالان نفتی که در این نظرسنجی شرکت کردند، معتقدند قیمت نفت در شش ماه نخست سال آینده میلادی به سطح پایین تری از میزان کنونی خواهد رسید. بیست و نه درصد دیگر از آنها نیز معتقدند بهای نفت، زودتر از اینها و ماه دسامبر به کف خود میرسد. با وجود این، بیست و یک درصد از تحلیلگران معتقدند قیمت نفت هم اینک به پایین ترین سطح خود رسیده است.
نظرسنجی سی ان بی سی نشان میدهد هفتاد درصد تحلیلگران و دلالان معتقدند قیمت هر بشکه نفت خام «وست تگزاس اینترمدیت» تا قبل از پایان سال کنونی میلادی به بیش از پنجاه دلار نخواهد رسید؛ پنجاه و هشت درصد آنها نیز پیش بینی میکنند بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت اواخر امسال چیزی بین چهل تا پنجاه دلار خواهد بود. بهای هر بشکه نفت خام برنت نیز که جزء شاخص های بین المللی است، طبق پیش بینی شصت و هفت درصد تحلیلگران، اواخر امسال چیزی بین چهل تا پنجاه دلار قیمت خواهد داشت.
از میان بیست و چهار شرکت کننده در این نظرسنجی، همه آنها توافق داشتند که کشورهای عضو اوپک در نشست آتی خود در چهارم دسامبر، میزان تولید نفت را کاهش نخواهند داد. اوپک، پارسال با صرف نظر کردن از راهبرد کاهش تولید برای حفظ قیمت نفت، بازار را متعجب کرد. اوپک امسال نیز احتمالاً به رغم پیش بینی قیمت چهل دلار برای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت و بهای چهل و پنج دلار برای هر بشکه نفت خام برنت، باز هم این رویه را ادامه خواهد داد.
مایکل ویتنرMichael Wittner رئیس مرکز پژوهش های بازار نفت در «سوسیته ژنرال» گفت:« به گمانم اوضاع تغییری نخواهد کرد. عربستان، کماکان با مقاومت آن دسته از اعضای اوپک روبرو خواهد شد که جزء کشورهای حوزه خلیج (فارس) نیستند و با فشار زیادی روبرو هستند. البته این وضع برای همه بسیار دردناک است. سعودی ها به برداشت از ذخایر نفتی و انتشار اوراق قرضه روی آورده اند؛ پس کار برای آنها ساده نیست، اما اوضاع عربستان از کشورهای دیگری مانند ونزوئلا، الجزایر و نیجریه، بهتر است».
ویتنر همچنین در مصاحبه خود پیش بینی کرد نشست این هفته اوپک، بحث انگیز باشد. این تحلیلگر گفت:«از اظهارات علنی مقامات ایران مشخص است که میخواهند این موضوع پذیرفته شود این کشور قرار است دوباره (به بازار) بازگردد».طبق پیش بینیها، قرار است پس از تأیید نهایی پایبندی ایران به توافق هسته ای این کشور با گروه پنج بعلاوه یک، تحریمهای نفتی علیه ایران برداشته شود.
هفتاد و چهار درصد از تحلیلگران در نظرسنجی سی ان بی سی معتقدند نفت ایران در قیمتگذاری بازار لحاظ شده است، در حالیکه بیست و دو درصد معتقدند اینگونه نیست.
با وجود این، شرکت کنندگان در نظرسنجی درباره این اختلاف نظر داشتند که ایران چه زمانی قادر خواهد بود به میزان چشمگیری نفت وارد بازار کند. سی و نه درصد تحلیلگران معتقدند این زمان احتمالاً سه ماهه دوم سال آینده میلادی است، در حالیکه سی درصد نیز این زمان را سه ماهه سوم سال 2016 میلادی میدانند.
نه درصد تحلیلگران معتقدند ایران حتی در همان سه ماه نخست سال آینده میتواند دوباره به بازار نفت بازگردد، در حالیکه هشت درصد نیز زمان بازگشت جدی ایران به بازار نفت را به سه ماه پایانی سال آینده میلادی موکول میکنند. سیزده درصد از تحلیلگران در نظرسنجی سی ان بی سی نیز پیش بینی قطعی نکردند.
اوپک اعلام کرده است زمانی بهای نفت را کاهش میدهد که سایر شیوه های تولید پرهزینه کاهش یابد، اما صنعت نفت شیل آمریکا به رغم فشارها، باز هم تولید نفت را در سطوح بالا ادامه میدهد. بیش از پنجاه درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی معتقدند میزان تولید نفت آمریکا که اخیراً به نه میلیون و دویست هزار بشکه در روز رسید، تا پایان شش ماه نخست سال 2016 میلادی اندکی کاهش خواهد یافت.
سی درصد دیگر تحلیلگران معتقدند تولیدات نفت آمریکا در همین مدت، به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. آمارهای دولت آمریکا نشان میدهد امسال تولید نفت این کشور در اوج خود به روزانه نه میلیون و ششصد هزار بشکه هم رسیده است.
تحلیلگران معتقدند افزایش عرضه نفت در ماههای آینده نیز به کاهش قیمت این محصول منجر خواهد شد. کایل کوپر، مدیر پژوهشی در مرکز «کرایتریون ریسرچ» میگوید:« میزان تولید، دویست و یازده میلیون بشکه بیشتر از میانگین پنج ساله است. این بیشترین عرضه مازاد نفت است که تاکنون با آن روبرو شده ایم». کوپر گفت تا زمانیکه عرضه متوقف نشود، بازار دوباره متعادل نخواهد شد. ذخایر نفت و هیدروکربن آمریکا نیز در مقایسه با پارسال، صد و هشتاد و نه میلیون بشکه بیشتر شده است.
هِلیما کرافت Helima Croft تحلیلگر «آر بی سی» کپیتال مارکتس نیز در یکی از مقالات خود نوشت:« میزان اعتماد به رونق بازار نفت، بیش از اندازه ضعیف است. در این میان، عناوین خبری منفی بیشتر نظر دلالان را در بازار جلب میکند».
هشتاد و هفت درصد تحلیلگران معتقدند اگر اوپک همان طور که پیش بینی می شود سطح تولید خود را کاهش ندهد، سطح تولیدات روسیه نیز تغییری نخواهد کرد؛ در حالیکه چهارده درصد میگویند روسیه میزان تولید خود را اندکی افزایش می دهد. هفتاد و هفت درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی سی ان بی سی معتقدند میزان تقاضا چین برای نفت در سال 2016 میلادی افزایش خواهد یافت، در حالیکه هفده درصد میگویند میزان تقاضا در چین تغییری نخواهد کرد.
نظرسنجی تازه پایگاه سی ان بی سی در فاصله روزهای بیستم تا سی ام نوامبر امسال صورت گرفته است.
منبع: صدا و سیما