به گزارش
ميزنفت ، در حالی که سایر دولتهای جهان از صنایع داخلی خود حمایت کرده و به منافع ملی خود اولویت می دهند، دولت های مختلف در ایالات متحده آمریکا تولید نفت خام در این کشور را ناکام گذاشته اند.
البته حرکت هایی برای کاهش محدودیت اعمال شده برای صادرات نفت آمریکا انجام شده است. به هر حال ممنوعیت صادرات نفت آمریکا به نقطه ای می رسد که این ممنوعیت را تضعیف خواهد کرد. این یک جنگ بین تولیدکنندگان نفت آمریکا است که خواستار لغو ممنوعیت صادرات هستند و پالایشگاه های آمریکا که خواستار حفظ این ممنوعیت می باشند. میدان نبرد، تعریف این است که چه مواردی شامل نفت خام و نفت تصفیه شده، است.
*پیش زمینه
ممنوعیت صادرات نفت آمریکا مربوط به شوک قیمت نفت در دهه 1970 میلادی است. دولتهای عربی با محدود کردن صادرات نفت خود، کشورهای غربی را گروگان گرفتند و از این طریق قیمت نفت را به شدت بالا بردند. نمایندگان آمریکایی قول دادند تا با تصویب قانونی کشور خود را در برابر اقدامات آینده دولتهای خاورمیانه ایمن کنند و اقداماتی را برای تامین نفت مورد نیاز پالایشگاه های این کشور انجام دهند.
در نتیجه ممنوعیت صادرات نفت آمریکا در سال 1975 میلادی تصویب شد. البته ممنوعیت صادرات نفت به نفع پالایشگاه های آمریکا شده است که اجازه واردات نفت از خارج را نیز دارند. تولید کنندگان داخلی نفت آمریکا از این جهت آسیب دیده اند که قادر نیستند نفت خود را به سایر کشورها بفروشند و این عدم تعادل موجب بروز اختلالاتی در قیمت جهانی نفت خام در آمریکا در مقایسه با بازار جهانی شده است.
مناطق مختلف جهان، نفت را با کیفیت های متفاوتی تولید می کنند. برخی از نفت های تولید شده را می توان به آسانی پالایش و به بنزین تبدیل کرد و سایر نفت ها را نیز که سنگینی بالاتری دارند، برای استفاده در صنایع شیمیایی مناسب تر است. ممنوعیت صادرات نفت آمریکا موجب شده تا مازاد عرضه نفت سنگین در بازار این کشور به وجود بیاید چرا که پالایشگاه های آمریکایی برای تصفیه این نوع نفت باید هزینه بیشتری بپردازند و تولیدکنندگان نیز اجازه صادرات ندارند.
به منظور حل این مشکل، متخصصان پتروشیمی تکنیکی را معرفی کرده اند تا نفت های تولیدی با درجه غلظت و سنگینی مختلف را طوری ترکیب کنند که همچنان برای استفاده خودروها مناسب باشد و بنزین مورد نیاز را تامین نماید. به این تکنیک "بلندینگ" می گویند.
پالایشگاه های نفتی آمریکا نیز با استفاده از این روش نفت سنگین تر را با نفت سبک ترکیب می کنند تا مجبور به هزینه کردن مبالغ هنگفتی برای تصفیه نفت سنگین و تولید بنزین نباشند. معمولا برای تولید بنزین مناسب نیز پالایشگاه ها نیازی ندارند تا نفت سنگین و سبک را به نسبت 50 به 50 ترکیب کنند بلکه متخصصان نفتی فرمول های خاصی را برای تولید بنزین مناسب تهیه کرده اند.
تولید کنندگان نفت آمریکا به پیشرفت های فناوری خاصی دست یافته اند که آنها را قادر کرده است تا از نفت و گاز را از اشکال مختلف صخره ها از جمله شیل تولید کنند. روند استخراج نفت به این روش برای تولید شکلی از نفت مناسب است که به آن میعانات می گویند.
این در واقع گاز است که به نفت تبدیل می شود و نفت بسیار سبک را تولید می کند که پالایشگاه ها برای انجام عملیات "بلندینگ" به آن نیاز دارند. نکته جالب همینجاست: روند "فراکینگ" آنقدر در تولید میعانات بهینه شده است که اکنون میزان تولید آن با این روش بیشتر از تولید در پالایشگاه های آمریکا شده است. تولید کنندگان برای این میعانات بازارهای جدیدی پیدا کرده اند به خصوص در صنعت شیمیایی و این مساله توانسته است موجب رشد اشتغال در آمریکا شود.
*عرضه و تقاضا
آمریکا هنوز نفت کافی را برای تامین تقاضای داخلی تولید نمی کند و مجبور است تا بخشی از نیاز انرژی خود را با واردات تامین کند. نگاهی به وضعیت عرضه و تقاضا نشان می دهد که آمریکا راهی ساده برای دستیابی به استقلال انرژی دارد. آمریکا با مازاد عرضه نفت بسیار سبک روبرو است که از تولید میعانات به دست می آید. این قانون ساده عرضه و تقاضا به این معناست که با وجود مازاد عرضه ، قیمت کاهش خواهد یافت.
2 تولید کننده میعانات در تگزاس توانسته اند تا مجوز لازم برای صادرات تولیدات خود را از وزارت بازرگانی آمریکا در ژوئن امسال بگیرند. اختلاف بر سر تعریف میعانات و موارد مربوط به ممنوعیت صادرات نفت در آمریکا در نهایت منجر به این شده است که وزارت بازرگانی آمریکا مجوز صادرات میعانات را برای این دو شرکت صادر کند.
پالایشگاه های آمریکا از ممنوعیت صادرات نفت حمایت می کنند ولی تولیدکنندگان نفت دوست دارند تا بتوانند نفت خود را با بهترین قیمت صادر کنند. در هر دو اردوگاه، مورد صادرات میعانات زنگ خطر را به صدا دراورده است. پالایشگاه های نفتی آمریکا بر این باورند که این نوع تعریف از صادرات میعانات در نهایت ممنوعیت صادرات نفت آمریکا را تضعیف خواهد کرد و می تواند آن را به طور کلی از بین ببرد.
صادرات میعانات از نظر تجاری توجیه پذیر است و کاخ سفید، کنگره و سنا می توانند از منافع مالی آن برای کشور استفاده کرده و اجازه قراردادهای مربوط به میعانات را بدهند.
البته دولت آمریکا توسط سیاستمداران کنترل می شود و تصمیمات همواره بر مبنای اصول تجاری نیست. برخی نمایندگان کنگره و سناتورها در حوزه های انتخابیه خود تولیدکنندگان بزرگ نفت دارند و آنها می دانند که از بین رفتن ممنوعیت صادرات نفت موجب ایجاد شغل برای رای دهندگان شده و موجب انتخاب مجدد آنها خواهد شد. سایر سیاستمداران نیز پالایشگاه های بزرگ نفتی دارند که باید آنها را راضی نگه دارند چرا که لغو ممنوعیت صادرات نفت به ضرر پالایشگاه ها تمام خواهد شد.