به گزارش
ميزنفت ، اگر یک بعد از ظهر پاییزی در مرکز خریدهای ریاض قدم بزنید و یا شب هنگام سری به رستوران های مجلل این شهر بزنید، هرگز تصور نمی کنید که قیمت نفت در یک سال گذشته بیش از 50 درصد کاهش یافته است.
این موضوع اتفاقی نیست. سیاست دولت سعودی، تزریق پول نفت در جامعه برای راضی نگه داشتن خانواده های عربستانی و جلوگیری از بروز ناآرامی های سیاسی است. وقتی درآمدهای نفتی کاهش می یابد، خاندان حاکم ترجیح می دهند به جای کاستن از هزینه های اجتماعی به کسری بودجه عظیم تن بدهند.
اقتصاددانان می گویند این وضعیت نمی تواند پایدار بماند. صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده که شکاف مالی در عربستان امسال از 20 درصد تولید اقتصادی این کشور فراتر خواهد رفت و ذخایر مالی عربستان پس از 5 سال به اتمام خواهد رسید. استاندارد اند پورز، هفته گذشته رتبه اعتباری عربستان را کاهش داد. اما فعلا از طریق کاهش پروژه های پرهزینه و پرداخت پول کمتر به پیمانکاران هم که شده، دولت سعودی سعی می کند مطمئن شود که شهروندان از اوضاع اقتصادی ناراضی نیستند.
بذل و بخشش های دولت امسال افزایش یافته است. ملک سلمان پس از روی کار آمدن در ماه ژانویه، در قالب یک بسته هزینه ای که حدود 30 میلیارد دلار برای حکومت تمام شد، به همه کارمندان دولت معادل حقوق 2 ماه پاداش داد.
در اقتصاد 630 میلیارد دلاری عربستان، متوسط خرده فروشی ماهیانه امسال بیش از 10 درصد افزایش یافته است.
قیمت هر گالن بنزین در عربستان کمتر از یک دلار است و هزینه مصرف برق آنقدر پایین است که شهروندان ریاض انگیزه چندانی برای خاموش کردن کولرهای گازی خود هنگام بیرون رفتن از خانه ندارند.
موسسه سامبا فایننشال مستقر در ریاض در ماه اوت در گزارشی اعلام کرد، یارانه ای که دولت تنها برای سوخت می پردازد امسال 52 میلیارد دلار بوده که 8درصد تولید ناخالص داخلی این کشور محسوب می شود. بر اساس آمارهای صندوق بین المللی پول، عربستان از نظر سرانه یارانه انرژی پس از قطر، لوکزامبورگ و کویت در رتبه چهارم و از نظر مقدار دلاری که هزینه می کند، هفتم جهان است.
این ریخت و پاش های مالی سبب شده تا مردم عربستان بروز کسری در بودجه دولتی امسال این کشور را احساس نکنند. بر اساس تحقیق بلومبرگ، کسری بودجه عربستان امسال به 3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد رسید.
منبع: تسنیم