به گزارش
میز نفت ، روزنامه «گاردین» در تحلیلی درباره چشمانداز پیش روی اوکراین در آستانه شروع دور دوم ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب آمریکا مینویسد: «شاید سیاست رئیس جمهور منتخب آمریکا تعیینکننده باشد اما این که او خوشایند هر دو طرف عمل کند یک چالش خواهد بود.
اوکراین سال نو را عمدتا به همان شکلی که سال قبلی را به پایان برد آغاز کرد: وضعیتی که در آن حملات پهپادی مرگبار روسیه در سراسر این کشور ادامه مییابند. در اولین ساعات سال ۲۰۲۵، یک نفر در کییف کشته شده و دست کم ۶ تن دیگر زخمی شدند.
این سومین بار است که اوکراین از زمان حمله روسیه سال نو را تجربه میکند. این کشور سال ۲۰۲۳ را با امید زیاد از این بابت که با کسب فتوحات در میدان نبرد روسیه را به عقب رانده و یک پیروزی تمام عیار را رقم بزند شروع کرد اما ارتش و مردم اوکراین در ابتدای سال ۲۰۲۴ دیگر توهماتشان درباره رقم زدن یک پیروزی سریع را کنار گذاشته و خود را آماده برای جنگ در طولانی مدت کردند.
حالا سال ۲۰۲۵ در حالی آغاز شده که شاید روحیه اوکراینیها در پایینترین میزان خود از زمان شروع جنگ باشد و همزمان ریاست جمهوری دوم دونالد ترامپ در افق پیش رو قرار دارد. ترامپ قبل از این وعده داده پایان دادن به جنگ یکی از اولویتهای بینالمللی اصلی خود است و ژنرال بازنشته، کیت کلاگ، را به عنوان فرستاده ویژه خود برای پایان دادن به این جنگ منصوب کرده است.
انتظار میرود کلاگ که کهنهسربازی کارکشته است فورا سفری به کییف داشته باشد در حالی که او برای کییف نسبت به دیگر چهرههای نزدیک به ترامپ که به وضوح دیدگاههای طرفدار روسیه دارند، شخص مقبولتری است. کلاگ قبل از این نیز در زمان جنگ به اوکراین سفر داشته و نتایج جنگ را به صورت دست اول مشاهده کرده است.
مقامهای اوکراینی معتقدند این سفرها اغلب به طور اساسی دیدگاههای سیاستمداران غربی درباره جنگ را تغییر داده است.»
به نوشته این روزنامه انگلیسی، کلاگ قبل از انتصابش در این سمت این سیاست را برای پایان دادن به جنگ اوکراین پیشنهاد داده بود که واشنگتن از یک طرف اوکراین را تهدید به قطع جریان ارسال تسلیحات در صورت مخالفت با مذاکرات با روسیه کند و از طرف دیگر روسیه را تهدید به تشدید و افزایش ارسال تسلیحات به اوکراین در صورت ورود پیدا نکردن به فرآیند صلح کند.
کلاگ در روزهای اخیر هم از حملات روسیه به اوکراین و هم از کییف از بابت اقداماتی همچون ترور اخیر یک ژنرال روسیه در شهر مسکو انتقاد کرده است.
او اخیرا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» با گفتن اینکه حملات روسیه به شهرهای اوکراین در زمان کریسمس را محکوم میکند، نوشت: «جهان از نزدیک در حال تماشای اقدامات هر دو طرف است.»
به باور شائون واکر، نویسنده این تحلیل منتشر شده در روزنامه گاردین، اینکه این مقام منصوب شده از طرف ترامپ این پیام را داده که مسئولیت اوکراین و روسیه در جنگ برابر است زنگ خطر را برای کییف و دیگر پایتختهای متحد با آن به دلیل مخالفتشان با این ارزیابی و معتقد بودنشان به متجاوز بودن روسیه به صدا در آورده است.
کلاگ همچنین اخیرا در اظهاراتی با حضور در یک شبکه تلویزیونی گفت: «یک مبارزه در قفس را تصور کنید که در آن دو جنگجو دارید که هر دو میخواهند پیروز شوند. شما نیاز به یک داور دارید که آنها را از هم جدا کند. من فکر میکنم دونالد ترامپ میتواند چنین نقشی را داشته باشد و دیدگاه او بر انجام این کار است.»
گاردین تصریح کرده است: «هر تلقی بدی که کییف از چنین اظهاراتی داشته باشد، واضح است که اوکراین با درماندگی نیازمند تغییر در روند جنگ است. روسیه در حال ادامه دادن به حملات طاقت فرسای خود بوده و کییف نیز تلاش زیادی دارد تعداد کافی از مردان را برای اعزام با هدف حفظ خطوط مقدم نبرد بسیج کند.
ماه گذشته میلادی دو منبع در پدافند هوایی اوکراین به گاردین گفتند وضعیت برای آنها آنقدر بد شده که به کسانی که به عنوان اپراتور پدافند هوایی آموزش دیدهاند دستور داده شده برای پیوستن به یگانهای پیاده نظام به خط مقدم بروند.»
تحلیلگر گاردین تصریح میکند همزمان اختلاف بین دولت ولودیمیر زلنسکی و دولت جو بایدن نیز بالا گرفته است. در کییف بسیاری احساس میکنند تصمیمات دولت بایدن برای پشتیبانی از اوکراین بیش از حد کُند و تدریجی گرفته شده و نمیتوانند تفاوتی را در روند جنگ به وجود بیاورند اما در واشنگتن هم این نارضاتی از دولت ولودیمیر زلنسکی وجود دارد که حاضر به پذیرش انتخابهای سیاسی دشوار همچون پایین آوردن سن بسیج مردان برای جنگ نیست.
واکر، تحلیلگر این نشریه انگلیسی مینویسد: «همچنان که دوره ریاست جمهوری جو بایدن به پایان نزدیک میشود نارضایتی دو طرفه آنها در پارهای مواقع به انظار عمومی درز کرده و در این میان خیلیها در کییف بیسروصدا حاضر به استقبال از چشمانداز روی کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید به رغم نشانهها درباره اینکه چالشهای دولت دوم او برای اوکراین بیشتر خواهد بود، شدهاند.
از سوی دیگر اوکراین به وضوح این احساس را دارد که با بروز یک شرایط سیاسی کاملا جدید در واشنگتن درست در زمانی که سختترین وضعیت را در خطوط مقدم جنگ تجربه میکند دارد وارد یک دوره ناشناخته میشود.»
یک منبع امنیتی در کییف درباره روابط سودمند اما در عین حال همراه با تنش که بین دولت بایدن و دولت اوکراین وجود داشته اظهار کرد: «اوکراین مثل یک کسی است که زمان زیادی را صرف ماهر شدن در یک بازی ویدیویی و عبور کردن از مراحل آن کرده و بر بازی کردن در آن تسلط پیدا کرده اما حالا همه قوانین بازی متفاوت شده و کارش برای یادگیری دوباره همه قوانین بازی سخت است.»
زلنسکی ماه مه گذشته در مصاحبه با گاردین ادعا کرده بود برنامه دارد تا در دوره ریاست جمهوری ترامپ این رئیس جمهور جدید آمریکا را قانع کند در صورت پذیرفتن قول ولادیمیر پوتین درباره اینکه خواستار صلح است، تبدیل به یک «رئیس جمهور بازنده» خواهد شد و در نهایت مشخص میشود که روسها او را بازی دادهاند.
گاردین نوشته است: «اما حالا زلنسکی ظاهرا دارد یک مسیر متفاوت را در پیش میگیرد و اظهارات او ظاهرا جوری تنظیم شده تا مطابق با احساسی که ترامپ از خودش به عنوان یک معاملهگر دارد، باشند. او روز پنجشنبه در مصاحبه با تلویزیون اوکراین گفت: ترامپ میتواند تعیین کننده باشد. او دارای کیفیتهای درستی برای آنکه نقشی تعیینکننده در این جنگ داشته باشد، است.
او میتواند پوتین را متوقف کرده یا اینکه به ما کمک کند که پوتین را متوقف کنیم.
پوتین نیز رو به ستایش کردن از ترامپ آورده و از هوش او، از شجاعتش بعد از تلاشی که در زمان تبلیغات انتخابات برای ترورش صورت گرفت تمجید میکند. تاتیانا استانووایا، یک تحلیلگر سیاسی روسی اظهار کرد: دلیلی دارد که پوتین هم ترامپ را باهوش میخواند. این یک بازی در قبال ترامپ است برای آنکه خطاب به او بگوید تو باهوشی و احمق نیستی و میفهمی که چطور کارها را انجام دهی.»
واکر در ادامه این تحلیل خاطرنشان میسازد: «در حالی که هر دو رهبر منتظرند تا ببینند سیاست ترامپ درباره اوکراین چگونه خواهد بود، نشانه چندانی وجود ندارد که مسکو یا کییف بخواهند امتیازاتی که طرف مقابل به عنوان حداقل شرط لازم برای صلح در نظر میگیرد را بپذیرند.
پوتین میخواهد دست کم آن اراضی در اوکراین که در حال حاضر تحت کنترل خود دارد را تصاحب کند و همچنین درخواست بی طرفی و خلع سلاح اوکراین را داشته در حالی که برای رئیس جمهور اوکراین پذیرش اینها غیرممکن است.
از سوی دیگر زلنسکی اعتراف کرده ممکن است دادن امتیازات دردناک ضرورت یابند اما تاکید کرده که در ازای آنها باید نوعی تضمین امنیتی معنادار از بابت عدم تشدید تنشها در آینده از جانب روسیه، مانند وعده عضویت در ناتو یا استقرار نیروهای حافظ صلح غربی در خاک اوکراین را به دست بیاورد. در حال حاضر محتمل نیست که هیچ کدام از این درخواستها پذیرفته شوند.
یک مقام ارشد نظامی غربی که سمت خود را ترک کرده اما با همتایان اوکراینی خود در تماس بوده است، گفت نشانهها از این بابت که اوکراین حاضر به دادن امتیازات بدون دریافت وعده اجرای چنین درخواستهایی باشد ناچیز هستند. او اظهار کرد: «موضوع تضمینهای امنیتی غرب در هر مذاکرات صلحی بسیار مهم خواهد بود. بدون این تضمینها، چه چیزی میتواند مانع از حمله مجدد پوتین در چند سال آینده شود؟»