به گزارش میز نفت، «میچ مککانل» رهبر اکثریت جمهوریخواه در سنای آمریکا که بهزودی از این سمت کنار میرود، به بررسی دلایل افول قدرت آمریکا در سراسر جهان پرداخته است.
این سیاستمدار جمهوریخواه در یادداشتی در نشریه «فارن افرز»، با اشاره به روی کار آمدن دولت دوم «دونالد ترامپ» در بیستم ژانویه نوشت: «زمانی که دونالد ترامپ دومین دوره ریاست جمهوری خود را آغاز کند، دنیایی را به ارث خواهد برد که نسبت به منافع آمریکا بسیار خصمانهتر است. چین تلاشهای خود را برای گسترش نفوذ نظامی، سیاسی و اقتصادی خود در سراسر جهان تشدید کرده است. روسیه در حال جنگ در اوکراین است. ایران همچنان در کارزار خود برای نابودی اسرائیل، تسلط بر خاورمیانه و توسعه توانایی تسلیحات هستهای، دلسرد نشده است و این سه رقیب اصلی آمریکا، همراه با کره شمالی، اکنون بیش از هر زمان دیگری با یکدیگر همکاری میکنند تا نظم تحت سلطه آمریکا را تغییر دهند.»
اظهارات مککانل پیرامون «کارزار ایران برای تسلط بر خاورمیانه و توسعه تسلیحات هستهای» در حالی است که ایران همواره خواست خود در منطقه را خروج آمریکا از غرب آسیا و عدم دخالت غرب در امورات این منطقه معرفی کرده تا کشورهای منطقه با اتکا به یکدیگر به حل چالشهای متعدد این منطقه بپردازند.
ایران همچنین همواره بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود تأکید ورزیده و به اذعان «رافائل گروسی» دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سلاح هستهای و کشتار جمعی هیچ جایگاهی در سیاست ایران ندارد.
با این وجود، مککانل در ادامه به افول قدرت آمریکا اذعان کرد: «رقبای آمریکا از ضعفها و افول کشور قدرت میگیرند. آنها به دنبال تعمیق جایگاه خود در نظم جهانی کنونی نیستند، بلکه به دنبال ایجاد نظم جهانی تازهای هستند. اما بسیاری در واشنگتن، با وجود تأیید این تهدیدات، بهدنبال توجیه سیاستهای انزواطلبانه خود هستند.»
او نوشت: «بسیاری به رقابت قدرتهای بزرگ اذعان دارند، اما حاضر به سرمایهگذاری روی توسعه قدرت سخت، ابزار اصلی رقابت قدرتها نیستند. هزینه این سیاست اشتباه آشکار شده است، اما واکنش به چهار سال ضعف نباید چهار سال انزوای آمریکا باشد.»
در همین راستا، مککانل از دولت آینده ترامپ خواست تا بر «قدرت سخت» آمریکا سرمایهگذاری کرده و سیاست خارجی آن حول محور این قدرت بچرخد.
او نوشت: «اگر ترامپ عاقل باشد، سیاست خارجی خود را بر اساس قدرت سخت، محور اصلی رهبری آمریکا در جهان تبیین میکند. برای بازیابی قدرت نظامی از دست رفته آمریکا، دولت ترامپ باید بودجه دفاعی را افزایش دهد و در ساختار نظامی آمریکا برای توسعه تسلیحات نوین، اصلاحات گسترده ایجاد کند.»
البته به اذعان او، ترامپ در صورت اتخاذ چنین تصمیمی، با انتقاد شدید حزب جمهوریخواه روبرو خواهد شد زیرا یکی از محورهای اصلی کارزارهای تبلیغاتی ترامپ در طول رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری، شعار «آمریکا اول» او بود و جمهوریخواهان نیز پشت این شعار از او حمایت کردند و در صورت خواست ترامپ برای گوش فرا دادن به مککانل، عملا مسائل داخلی آمریکا اولویت او نخواهد بود.
در چنین شرایطی، مککانل نوشت: «ترامپ باید انتقادات وارده را نادیده بگیرد. کسی نمیتواند با سیاست مدیریت افول آمریکا، این کشور را مجددا باشکوه کند.»
مککانل: رقبای آمریکا متحد شدهاند؛ زمان بازگشت قدرت سخت است
ارتش چین
چین، چالش دراز مدت آمریکا
رهبر جمهوریخواهان آمریکا در کنگره این کشور در ادامه مطلب خود نوشت: «چین، بزرگترین و خطرناکترین چالش دراز مدت علیه منافع آمریکاست اما با وجود اذعان چندین دولت آمریکا به این مسئله، سیاستهای آنها ثابت نبوده است. عدهای فکر میکنند رقابت با چین به تولید ابزارهای کوچک یا فروش سویا و ماشینهای الکتریکی است، اما این رقابت، رقابت بر نظم جهانی است. دولت ترامپ باید این بحران را بهدرستی درک و برای آن برنامهریزی کند.»
مککانل همچنین نوشت: «ترامپ نباید با تمرکز روی آسیا، دیگر مناطق جهان را فراموش و اشتباه دولت اوباما را تکرار کند. در صورت اتخاذ چنین تمرکز واحدی، متحدان ما در آسیا میدانند که صرفا بخش کوچکی از قدرت رو به افول آمریکا را دریافت خواهند کرد و دیگر متحدان ما در اروپا یا خاورمیانه احساس میکنند که توسط آمریکا رها شدهاند.»
مککانل در ادعایی، علت شکلگیری داعش و «قدرت گرفتن ایران در منطقه و عراق» را تصمیم اوباما برای خروج از عراق توصیف کرد.
او همچنین در ادامه مطلب خود به جنگ اوکراین و عواقب آن برای آمریکا اشاره کرد و از ترامپ خواست تا «صدای افرادی که خواستار تمرکز واحد آمریکا بر چین و رها کردن اوکراین هستند» را نادیده بگیرد.
مککانل علت چنین تصمیمی را «عواقب مرگبار پیروزی روسیه در جنگ اوکراین برای آمریکا» خواند و نوشت: «در صورت پیروزی روسیه در جنگ اوکراین، منافع آمریکا در امنیت اروپا ضربه خواهد خورد و دشمنان آمریکا، یعنی چین، ایران و کرهشمالی در اقدامات خود جسورتر خواهند شد.»
خواست مککانل از رئیس جمهور منتخب آمریکا برای پایبند بودن به «پیروزی» اوکراین علیه روسیه که توسط کارشناسان جنگ نیابتی غرب علیه مسکو توصیف شده است درحالی است که ترامپ همواره بر خواست خود برای پایان دادن هرچه سریعتر به جنگ اوکراین تأکید ورزیده و مدعی شده است که او در دولت دوم خود «پایان دهنده جنگها خواهد بود نه آغاز کننده آنها.»
به اذعان مککانل، با وجود مخالفت تلویحی برخی از سیاستمداران آمریکایی و نمایندگان کنگره با حمایت هرچه بیشتر از آمریکا، آنها همواره هرگاه که «وادار» به انتخاب شدهاند، از همه لایحهها در جهت ارائه کمک نظامی به اوکراین حمایت کردهاند.
هرچند، او علت پیشروی روسیه در مناقشه اوکراین را «تعلل بایدن در ارسال کمکهای نظامی مورد نیاز اوکراین به این کشور و وقفه افتادن در روند ارسال تسلیحات» معرفی و از «ضعف» دولت بایدن انتقاد کرده است.
او همچنین در ادامه مطلب خود نوشت: «بسیاری از همکاران جمهوریخواه من از خواست واشنگتن برای حمایت از کییف حمایت میکنند، زیرا به باور آنها، کمک به اوکراین، سرمایهگذاری در امنیت ملی آمریکاست. در همین راستا، در صورت رها شدن اوکراین توسط غرب، پیروزی روسیه، حتمی است.»
مککانل: رقبای آمریکا متحد شدهاند؛ زمان بازگشت قدرت سخت است
ترامپ در نشست سران ناتو در لندن در سال ۲۰۱۹
الزام حفظ اتحادها برای دولت ترامپ
مککانل در بخش دیگری از مطلب خود نوشت: «شاید دشمنان آمریکا تصمیم به ایجاد جنگی چندجانبه علیه آمریکا بگیرند. در چنین شرایطی، متحدان آمریکا برای آن حیاتی هستند. اما ترامپ از انزواطلبان نوین خواهد شنید که واشنگتن باید متحدان خود را رها کند و اهمیت اعتبار آمریکا در بین متحدان خود را نادیده بگیرد.»
او افزود: «بزرگترین حقیقت چالش برانگیز برای افراد انزواطلب، اذعان متحدان اروپایی آمریکا به روابط در حال گسترش مسکو و پکن و تبدیل چین به رقیب ساختاری اروپاست. خواست دولتمردان آمریکایی که خواستار تمرکز بر آسیای شرقی هستند برای نادیده گرفتن کمکهای اروپا علیه چین تعجب برانگیز است. آنها در حال نادیده گرفتن نیاز برای همکاری علیه تهدیدات چین هستند.»
مککانل در همین راستا، از دولتمردان آمریکایی که خواستار تمرکز ترامپ بر مسئله چین هستند انتقاد کرد و نوشت: «نادیده گرفته شدن خواست اروپا برای همکاری با آمریکا علیه چین توسط این افراد، انگیزه آنها را زیر سوال برده است. شاید آنها با استفاده از چین بهعنوان یک بهانه، بهدنبال منزوی کردن آمریکا هستند. این افراد همچنین همکاری راهبردی چین و روسیه و توانایی دریایی رو به رشد روسیه در اقیانوس آرام را نادیده میگیرند.»
مککانل: رقبای آمریکا متحد شدهاند؛ زمان بازگشت قدرت سخت است
نظامیان آمریکا در شمال سوریه
غرب آسیا، یکی از میادین تقابل روسیه، چین و آمریکا
رهبر جمهوریخواهان آمریکا در کنگره این کشور در ادامه مطلب خود نوشت: «نفوذ روسیه و چین فقط در شرق آسیا گسترش نیافته است، هر ۲ کشور درحال افزایش نفوذ خود در خاورمیانه و در بین دشمنان و متحدان آمریکا در این منطقه هستند. در صورت تصمیم ترامپ برای نادیده گرفتن متحدان خود و اتخاذ سیاست "آسیا اول"، او همراستا با سیاستهای پکن عمل خواهد کرد و میدان را برای گسترش نفوذ چین در خاورمیانه باز خواهد گذاشت.»
در چنین شرایطی، مککانل مجددا با تأکید بر نیاز آمریکا برای سرمایهگذاری روی قدرت سخت خود نوشت: «هر سال، آمریکا تقریبا ۹۰۰ میلیارد دلار روی صنایع دفاعی خود سرمایهگذاری میکند. اما بیش از ۴۵ درصد این رقم، به پرداخت هزینهها و حق الزحمه کارکنان صنایع دفاعی اختصاص داده شده و پروژههای دفاعی، فقط ۱۲.۸ درصد بودجه را شامل میشود.»
او افزود: «اما چین درحال گسترش بودجه دفاعی خود است. تقریبا هر ساله چین حدود ۷۱۱ میلیارد دلار روسیه ارتش خود سرمایهگذاری میکند و بودجه سال آینده این کشور در حوزه دفاعی ۷.۲ درصد افزایش یافته است. با این وجود دولت بایدن هرساله خواستار کاهش بودجه نظامی- دفاعی آمریکا شده است. در چنین شرایطی، واشنگتن چگونه میتواند هم قدم با صنایع دفاعی پکن پیشرفت کند؟»
مککانل نوشت: «آمریکا به ارتشی توانمند برای مقابله همزمان به چندین تهدید در چندین جبهه نیاز دارد. بدون چنین ارتشی، رؤسایجمهور آمریکا یک میدان را قربانی میدان دیگر خواهند کرد و دشمنان آمریکا پیروز خواهند شد. انزواطلبان آمریکایی، چه راستگرایان و چه چپگرایان باید افول آمریکا را قبول کنند. اذعان به افول آمریکا، به کاهش نفوذ آمریکا نخوهد انجامید بلکه با اذعان به این مسئله، باید بهدنبال بازیابی قدرت نظامی خود باشیم، زیرا امنیت و رونق آمریکا به سلطه نظامی آن در جهان بستگی دارد.»
مککانل: رقبای آمریکا متحد شدهاند؛ زمان بازگشت قدرت سخت است
توانایی موشکی روسیه
برتری نظامی چین و روسیه بر آمریکا
او اذعان کرد: «البته حفظ چنین سلطه نظامی پرهزینه خواهد بود، اما نادیده گرفتن این برتری، هزینههای گزافتری به همراه خواهد داشت. برخلاف آمریکا، روسیه و چین روی تقویت توانمندی نظامی خود و کسب برتری نظامی بر آمریکا تمرکز کردهاند و بسیاری از تسلیحات آنها از تسلیحات آمریکایی قویتر است.»
مککانل همچنین نوشت: «در مقایسه با آمریکا، چین و روسیه درحال تولید تسلیحات بیشتری هستند، آنها در همه زمینه، از جمله توانایی موشکی و شناورهای دریایی از آمریکا پیشی گرفتهاند. اما دولتمردان آمریکایی همچنان براین باورند که جنگهای آینده به تسلیحات شناخته شده و متعارف نیازی نخواهد داشت و در نتیجه این باور، جنگ اسرائیل و اوکراین به خوبی نشان داد که صنایع دفاعی آمریکا نمیتواند تسلیحات مورد نیاز را به سرعت تأمین کند.»
او افزود: «در صورت وقوع جنگی دور از سرزمینهای جغرافیایی آمریکا، واشنگتن بدون تغییر سیاستهای خود نمیتواند نیاز نیروهای خود را تأمین کند. علاوه بر بحران در صنایع دفاعی آمریکا، چین همچنین به دنبال به چالش کشیدن زنجیرههای لجستیک آمریکا است و همین مسئله مهر تأییدی بر نیاز واشنگتن به گسترش و تعمیق روابط خود با متحدان خود است.»
مککانل: رقبای آمریکا متحد شدهاند؛ زمان بازگشت قدرت سخت است
نقشه ابتکار کمربند و جاده چین
بحران اقتصادی آمریکا
مککانل در ادامه اذعان کرد که بحرانهای آمریکا در برابر «دشمنان» خود، به بحران در صنایع نظامی و دفاعی ختم نشده است، بلکه «در صورت تصمیم آمریکا برای رقابت مستقیم با چین بدون کمک از متحدان خود، حماقت خواهد بود. با این وجود ترامپ در دولت اول خود و بایدن در برخی از مواقع، متحدان خود را نادیده گرفتند و روی واردات دیگر کشورها تعرفههای مختلف گذاشتند.»
هشدار مککانل به بحران اقتصادی آمریکا و نیاز این کشور برای همکاری با متحدان خود برای تقابل با چین درحالی است که ترامپ بر اعمال تعرفههای «سنگین و فلجکننده» روی اقلام وارد شده از متحدان خود تأکید کرده است.
با این وجود، مککانل نوشت: «اگرچه برجسته کردن اولویت نظامی آشکارترین مانع برای امنیت ملی است، اما آمریکا نمیتواند نقش کمکهای خارجی را نادیده بگیرد. اکنون زمان آن است که کمکهای خارجی را به طور عمدی در رقابت قدرتهای بزرگ ادغام کنیم. بهعنوان مثال باید با همکاری با متحدان خود، با ابتکار کمربند و جاده چین مقابله کنیم.»
او در پایان، مجددا روی افول قدرت آمریکا تأکید کرد و نوشت: «زمان بازگرداندن قدرت سخت آمریکا فرا رسیده است.»چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۰۱:۱۵